M'KHABEZ

M'khabez on perinteinen algerialainen leivos. Helppotekoinen jos on valmiiksi jauhettuja aineksia.
Saksanpähkinöiden sijaan voi käyttää myös mantelia, hasselpähkinää tai niiden sekoituksia.
Kakkuset kuorrutetaan joko sokerivesi- tai valkuaiskuorrutuksella.

Taikina :
500g  hienoksi jauhettua saksanpähkinää
300g tomusokeria
2 à 3 munanvalkuaista

Tomusokeri ja pähkinät sekoitetaan. Lisätään tippa tipalta valkuaista, ihan tosi vähän kerrallaan koko ajan vaivaten, että saadaan taikina pysymään koossa.
Huom: tässä versiossa ei ole jauhoja sidosaineena, niitäkin kyllä joskus käytetään.

Taikina taputellaan jauhotetulle pöydälle tai leivinpaperille vajaan parin sentin paksuiseksi lätyksi, josta otetaan muotilla vinoneliöitä (tai kolmioita, neliöitä..).  Tai vaihtoehtoisesti rullataan patukaksi, josta leikataan sopivan muotoisia paloja.
Paistetaan 160 uunissa n. 10-15 minuuttia, uunista riippuen.
Jäähtyneinä kuorrutetaan.

Valkuaiskuorrutus
 1 valkuainen
 3 rkl appelsiinikukkavettä
 3 rkl sitruunamehua
 n. 500 g tomusokeria
 1 tl kasvisöljyä

Sekoitetaan valkuainen, appelsiininkukkavesi ja sitruunamehu.
Lisätään tomusokeria niin että tulee paksuhko massa, enemmän jos tulee liian valuvaa.
Sekoitetaan öljy joukkoon, jotta tulisi kiiltävää.
Kakkuset kastetaan kuorrutuksessa yltympäriinsä,  annetaan kuivua ja laitetaan paperivuokiin.
Valkuaiskuorrutuksen sijaan voi tehdä tavallisen sokerivesikuorrutuksen ja maustaa  oman maun mukaan, esim.  kahviaromi sopii hyvin saksanpähkinän kanssa.


------------------------------------------------------------

RECHTA

MAWLID ENNABAOUI -juhlan aattona syödään pastaruokaa, couscousta tai muuta kypsennettäessä turpoavaa. Eri paikkakunnilla on omat erikoisuutensa. Rechta on erityisesti pääkaupunkiseudun herkku.


1386853.jpg
                                                 ( kuva Mesk-Ellil)
                      
Rechta tarkoittaa tuoretta ohutta nauhamakaronia ja se valmistetaan Algeriassa perinteisesti itse, tosin valmiinakin voi ostaa. Rechtan asemasta voi kuulemma käyttää kiinalaista nuudelia (en ole kokeillu, mutta arkioloissa olen käyttänyt vermiselliä, kiehauttanut enkä höyryttänyt)...
Helpoimmin keitos hoituu höyrykattilassa, alaosassa kypsyy lihat, päällä höyryyntyy samanaikaisesti rechta.

Soossiin tarvitaan
yksi kana
2-3 sipulia
öljyä, suolaa, mustaa pippuria, (kanelitanko)
vettä
liotettuja kik-herneitä
½ kg valkoista naurista tai palsternakkaa, kesäkurpitsaa tms.
kilon verran tuoretta ohutta pastaa

Paloiteltu kana, raastettu sipuli ja  mausteet haudutetaan desissä vettä kymmenisen minuuttia, jotta sipuli kuullottuisi.
Lisätään kourallinen kik-herneita ja vettä peitoksi asti, keitetään miedolla lämmöllä kunnes lihan on puolikypsää.
Lisätään halkaistut nauriit. Pääkaupunkilaiset heittävät sekaan kanelitangonkin (ei me). Keitetään kypsäksi, tarkistetaan mausteitten ja veden määrä.

Rechtan valmistus

2082963.jpg

Ensin rechta öljytään kevyesti kulhossa käsin nostelemalla, sitten laitetaan höyrykattilaan ja odotetaan kunnes höyry pussahtelee pastan läpi, kipataan takaisin kulhoon, kostutetaan varovasti kylmällä (suola)vedellä nostellen pastaa kevyesti sormien välissä, lisätään loraus öljyä samoin nosteluin ja palautetaan taas höyrykattilaan. Annetaan höyryn tulla läpi ja eiköhän se jo ehtinytkin kypsyä. Jos ei  (paksumpata pastaa) niin voi vielä tehdä saman kostutusoperaation uudelleen. Kaupan valmispastaa ei tarvitse ihan niin paljoa  kostutella höyrytysten välissä. Nuudeleitten valmistustavasta en tiedä mitään.
Valmis rechta kipataan isolle lautaselle, kostutetaan soossilla ja koristellaan lihalla, nauriilla ja kik-herneillä.

---------------------------------------------------------------------


TAMINA

1386855.jpg
(kuva Mesk-Ellil)

Tamina on kakuntapainen tekele, jota valmistetaan juhlapyhinä ja aina lapsen syntyessä, jolloin tarjoiluaika on yleensä seitsemäs päivä syntymän jälkeen. 

Tähän ei paljon tarvita:
200 g keskikarkeaa semoule-ryyniä (mannaryyni kelpaa)
100 g voita
70 g hunajaa
(kanelia)

Ryynit paahdetaan (teflonpannulla) hiljaisella tulella ainakin 20 minuuttia puulastalla sekoittaen, kunnes tulevat kauniin kullanvärisiksi. Mieluummin jo edellisiltana, että ehtivät varmasti kunnolla jäähtyä ennen valmistamista.
Voi ja hunaja sulatetaan, sekaan lisätään ryynit, keitetään hiljaisella tulella  koko ajan sekoittaen, kunnes töhnä irtoaa hyvin kattilan reunoista. Töhnän pitää olla valuvaa mutta ei liian juoksevaa, se jähmettyy kylmetessään. Kaadetaan lautaselle ja päälle ripotellaan kanelia.