Tällä hetkellä täällä kypsyvät kaktusviikunat Opuntia Ficus-indica, Figue de Barbarie Tästä saamme kiittää espanjalaisia löytöretkeilijöitä, jotka toivat tämän kaktuksen Meksikosta Välimerelle 1500-luvulla. Kaktus rupesi viihtymään hyvin, mikä ei ollut suurikaan ihme ja sitä ryhdyttiin viljelemään hedelmiensä takia, syötäviä heinä-elokuussa. Meksikolaiset osaavat syödä siitä nekin osat, jotka täällä menevät elikoitten rehuksi. Siitä valmistetaan myös tequilaa, halvempaa kuin aito agavesta tehty. .
Algeriassa kaktuksia on istutettu eroosion estämiseksi ja kaupungin ulkopuolella niitä käytetään paljon myös aitoina; joista ei kovin helposti läpi ängetäkään. Ylempänä oleva kaktusaita kätki sisäänsä kokonaisen pikkutilan - vain pieni luolansuuta muistuttava aukko aidassa ja houkutteleva tunnelipolku peremmälle. (klikkaa kuva isoksi niin näet hedelmäsadonkin).
Kaktusviikunoita, kuten monia muitakin hedelmiä, poimitaan pitkällä, päästä ristiin halkaistulla bambunvarrella. Halkaisukohtaan työnnetään kivi, jotta siivekkeet aukenisivat. Kiven koko riippuu poimittavan hedelmän koosta. On muuten näppärä vekotin.
Sisusta koostuu enimmäkseen siemenistä, jotka siis ovat syötäviä, joskin myös kovasti ummettavia, erinomaista ripulilääkettä. Siemenet voi tietysti siivilöidä poiskin, jolloin saa valmista mössöä vaikka sorbettiin. Hedelmä on myös diureettinen, eikä kannata hyppiä seinille, jos vessanpönttö näyttää käynnin jälkeen punaiselta . se on vain luonnon väriainetta.
Terveellinenkin se on, sisältää runsaasti C-vitamiinia, magnesiumia, rautaa ja kalsiumia. Kaktuksen terveysvaikutuksia ovat hyödyntäneet niin homeopatia kuin kosmetiikkakin. Sen sanotaan mm. alentavan kolesterolia. Kaktusöljyä puolestaan myydään ympäri maailmaa ihmeitä tekevänä ryppyvoiteena. Hmm...
OBS! Täältä löytyy Ranskan tv:n reportaasi tästä maailman kalleimmasta öljystä (Marokosta, ranskaksi)
Kaktusviikuna on annabiksi hendi, pääkaupnkilaiset käyttävät siitä nimeä kemessara. Koska teillä kaikilla on hirveä hinku nähdä ja oppia, niin nyt voitte seuraavalla videolla tutustua paikalliseen hedelmätarjontaan ja opetella samalla algeriankieltä. Eihän sitä tiedä koska turismi räjähtää kasvuun meilläkin ja rynnitte kaikki tänne ostelemaan tuoreita hedelmiä.
Kommentit