1638528.jpg

JEE! Algerian ensimmäinen postilaatikkoon tiputettu mainos!  Kiiltävä ja värikäs, monisivuinen (tietokoneasiaa tietenkin) Tuli ihan ensimmäisen maailman tunnelma tänne kolmanteen maailmaan. Globalisaatio on saavuttanut meidätkin. 

Tähän mennessä  ei kenenkään ole tarvinnut haaskata rahojaan mainostamiseen. Tavara mitä on ollut, on mennyt ennen kuin puolet väestä on edes ovelle ehtinyt. Kaupatkin ovat vaihdelleet sisältöään nopeaan tahtiin tuottoprosentin mukaan. Jos jotain on asiakkaan silmään osunut niin heti on pitänyt ostaa ja käteisellä. Eilen bongattu vaatekauppa voi huomenna myydä jo varraskanaa. Ei ole tarvinnut mainostaa uuttakaan yritystä, telephone arabe on maailmankuulu eikä maksa mitään, sana kiertää päivälehteä nopeammin.
Nyt kun Algeriaakin on alettu paloitella kansainvälisille yrityksille ja eurooppalaista  superia, hyperiä, jumboa alkaa nousta kohta joka kaupunkiin, niin syntyy jopa kilpailua  - eurooppalaisten ja kiinalaisten välillä, sillä paikalliset ovat jo kiinalaistuneet tai sulkeneet ovensa aikoja sitten. Mandariinia tulee jo vastaan muuallakin kuin hedelmäkaupassa.

1638526.jpg
                    Esimerkiksi työtarjouksissa. Piirros Dilem* 21/05/2008                   

Markkinatalous jyllää, minkäs meikäläinen sille. Antaa vaan tippua mainoksia postilaatikkoon, ei ihan heti boikotoida. Kaikenlaisia katalogeja odotellaan, varsinkin sitä Ikean. Katalogeista saa sitä paitsi  tosi monta paperitötteröä maapähkinöille, ei mene vanhentuneenakaan hukkaan kun kierrätetään kauppiailla. Ruokamainoksia ei kiitos sentään, antakaa meidän syödä tuoretta suoraan pellosta ja puusta. Luomulampaat halutaan pitää myös, niitä ei mikään rasvahäntä voi korvata.

Minkä takia muuten puhutaan kolmannesta maailmasta?  Onko olemassa toinenkin? Ja miksei saman tien enemmänkin, neljäs, viides..seitsemäs. Kolmannet maat taas eivät välttämättä ole ollenkaan kolmannessa maailmassa, ainakaan EU-direktiivien mukaan, siellä niihin lasketaan kaikki EU:n ulkopuoliset Amerikkaa myöten. Ota tietämätön näistä termeistä sitten selvä. Otinkin, ainakin yritin. Googlasin kolmannet maat ja sain monta sivua ristiriitaista tulkintaa sekä mielenkiintoisen ehdotuksen: Tarkoititko ehkä kalman maat?  Ehkä.

***

Ali Dilem, algerialainen karikatyristi, piirtää päivittäin paikalliseen Liberté –lehteen sekä ranskankielisen TV5:n Kiosquiin. Yli 10 000 piirrosta, tuomittu  yli 50 kertaa algerialaisessa oikeudessa valtiovallan tai armeijan loukkauksesta, parikymmentä oikeusjuttua meneillään tälläkin hetkellä, kärsii mieluumin rangaistuksia kuin hyväksyy sensuurin. Asuu ja piirtää edelleenkin Algeriassa. Mahtava tyyppi!
Piirrosmeriittiä:
- le Prix international du dessin de presse 2001
- le Trophée de la liberté de la presse au 24e Salon international de la caricature, du dessin de presse et d'humour de Saint-Just-le-Martel, 2005
- Le Cartoonists Rights Network Award (CRN), 2006
- Grand Prix de l'Humour Vache au 26e Salon international du dessin de presse et d'humour de Saint-Just-le-Martel en 2007

« Quand j'étais plus jeune, je faisais beaucoup de bêtises mais je ne savais pas que je pouvais être payé pour le faire une fois grand «  Ali Dilem

eli suurin piirtein, että pienenä tein paljon tyhmyyksiä, en tiennyt että niistä minulle isona maksettaisiinkin.