1257087864_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Napani sijaan kävin välillä kaivelemassa puutarhaa. Koira oli ehtinyt ennen minua ja kaivanut ainakin kymmenen kuoppaa sinne sun tänne. Muuten ei mitään uutta näkyvissä ellei mandariineja lasketa. Tulvat ovat menneet, ruoho kasvanut ja lehdet puista osin tippuneet. Uutta haravaa on kokeiltu ja voi mikä ihanuus onkin. Piilotan sen aina käytön jälkeen makkarin kaapin taakse turvaan.
Meillä anoppi kerää puutarhasta kaiken irtonaisen ’parempaan talteen’ ja sen jälkeen onkin turha mitään etsiä. Mösjöö taas mielellään lainaa tavaroita tuttavilleen ja tietäähän sen miten siinä käy. Juu, olen vihdoinkin tajunnut, miksi täällä kaikki pitävät tavaransa lukkojen takana eikä kukaan lainaa mitään ja miksi meiltä ei koskaan löydy mitään; käytössä on vain verbit antaa ja ottaa. Mösjöö siis kuuluu niihin antajiin. Minä olen ruvennut kätkijäksi.

Mutta kun nyt puhun puutarhasta, niin olisi pitänyt tuoda Suomesta myös oksasaha - akkukäyttöinen, sillä jatkojohto on jälleen kerran hävinnyt. Ja on se aika vuodesta jolloin pitäisi tehdä muutakin kuin haravoida. Ei vaan inspiroi. Ruusut siistin lokakuussa, nyt ne työntää jo uutta nuppua. Anoppi ehti hoidella viiniköynnökset, jätti sentään juuret. Onneksi naapurin köynnökset ovat hänelle liian korkealla, ne ovat tuottaneet meille jo monta hyvää satoa. Siellä on köynnös, joka kattaa kolmen talon muurit ulko- ja sisäpuolelta. Herkullista naapurisopua.

Granaattiomenat roikkuu edelleen puussa, ei ole kukaan tullut poimimaan eikä ole kerjäläisiäkään käynyt oven takana. Taidan lahjoittaa ne lähikauppiaalle. Minulla on käyttöä vain noille mandariineille. Talven vitamiinitankkaus on siis aloitettu, ehkä siitä saa suojaa possutautiakin vastaan. Se on jo ehtinyt naapurikaupunkiin asti.

1257091230_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

PS.
Kuulemma eräässä siperialaisessa eläintarhassa annetaan apinoille possutaudin ehkäisemiseksi 50 g punaviiniä päivittäin, sanovat sen olevan tehokasta. Apinat ainakin ovat niin  tykästyneet, että yrittävät varastaa  kokonaisia viinipulloja, jotka pitää siis kätkeä hyvin.
Tehoaakohan tämä ihmiseenkin... taidan nappaista mandariinimehun alle.