Tänään, siis eilen, vietettiin sillä suunnalla pohjoismaista luonnonkukkien päivää, teemana ketoneilikka. Koska en ole sillä suunnalla enkä ole kuvannut yhtään ketoneilikkaakaan, vietän päivää muuten vaan esittelemällä teille täkäläisiä luonnonkukkia.

 3625834773_89810bb495_o.jpg

Tätä ei ihan vaasiin voi laittaa. Agaven kukkavana nousee lehtien keskeltä hurjaa vauhtia, monta senttiä päivässä aina kymmeneen metriin asti, jonka jälkeen se muistuttaakin jo kauempaa katsottuna laihaa mäntyä. Kasvi on kotisin Meksikosta, mutta on nopeasti oppinut meikämaan ihmeellisille tavoille, täällä se kasvattaa myös valmiiksi pussitettuja mansikoita (klik).

 3626651250_0debaa0fdd_o.jpg

Clematis vitalba,luulisin,  eli joku kärhö kai suomeksi, kasvaa täällä vuoren rinteillä valkoisina pilvinä ja kukinnan jälkeen siementää hauskoina höyhenpensaina.

3626649482_fab4f09865_o.jpg

Iiriksiä löytyy monen monen sorttista pusikoiden keskeltä (tässä pseudoacorus ja unguicularis). Oikella myös iiriskasveihin kuuluva miekkalilja (gladiolus segetum).

3626645752_488456b0d5_b.jpg

Valkoinen linnunmaito (ornithogalum arabicum) kukkii parhaillaan, täällä sitä kutsutaan yleisesti Fatiman silmäksi. Sen vieressä pinkki scorzonera undulata, sikojuurien sukua kaiketi, en tiedä suomalaista nimeä. Alhaalla kruunupäivänkakkara (chrysanthemum coronarium discolor) ja urospermum dalechampii, täkäläinen voikukkaa vastaava kukoistus. Oikella tulikukka ja sen takana näkyy tyypillinen paikallinen farmi, taloa jatketaan tarpeen mukaan kuten Suomessa ennen vanhaan.

3626647954_729653f450_o.jpg

Ylhäällä vahakukka (cerinthe major). Hehkuvan punainen apila (oik) peittää paikoitellen tienviret kokonaan värikkääksi matoksi, tuo olisi kiva puutarhassa, kasvaisi ehkä siellä missä nurmikko ei. Vuorten kallioiset kupeet puolestaan ovat punaisena maksaruohosta. Tosin kukinta-aikana vähän sinertävätkin.

 3626648694_6ebe571c93_o.jpg

Malvikkeja luulisin. Tai malvaa. Tai molempia. Näitä kasvaa maata pitkin ja pystyssä, lukuisia erilaisia pienillä eroilla, en ole tutkinut tarkemmin mikä laji olisi kyseessä. Malvakasveista kiinnostuneille löytyy lähes täydelliset sivut  http://www.malvaceae.info/  Sivusto on englanniksi, mutta kasveille löytyy myös suomalaiset nimet. 

Hohoijaa, siinä sitä luontokukkaa kerrakseen. Oikeasti vietin päivän kaukana luonnosta kaupungin ihmissumassa, dans les embouteillages de piètons, pedestrian traffic jam... sitä on vaikea kääntää suomeksi, mutta hilloksi se vetää kun lämpö kiipeää yli kolmenkymmenen.