2008976.jpg

Lähtösatama. Onneksi on tuomiokirkko,  se pelastaa Helsingin litteän horisontin.
Sitä paitsi, se on todella kaunis.

2009007.jpg

Tulosatama  vastarannalla, valitettavan huono kuva,  mutta näkyy kai ero, enemmän mannermaista tunnelmaa.

2008994.jpg

Käytiin siis Tallinnassa päiväkävelyllä, naisten kesken ja pikaisesti,  kauneushoitolat ja kampaamot ohitettiin, samoin hammas-silmä-sun-muut-lääkärit  eikä ostoksiinkaan haaskattu aikaa. Kohde oli vanha kaupunki, joka varmaan on tuttu kaikille muille paitsi minulle. Vain kerran ennen olen siellä käynyt  ja pikaisesti silloinkin, ehdin kuitenkin ihastua.

2008998.jpg

En suuremmin ihaile yhteen liimattuja taloja, mutta Tallinnassa ne ovat todella viehättäviä,  hyvin saneerattuja ja väritykseltään onnistuneita.  Pelkästään raatihuoneen tuntumassa riittää turisteille silmänruokaa (pikkukuvia voi klikata isommaksi).

2008990.jpg   2008983.jpg

Raatihuone. Rakennusta vartioivat sadevesikourujen lohikäärmeet. Keskiajalla niihin uskottiin vankasti,  ja vaikka ne edustivatkin pahuutta, kesytettiin niitä silti suojelustehtäviin, kelpasivat kirkollekin.

Pikk-kadun varrella on erään kauppiaan 1911 rakennuttama talo, jota niin ikään vahtivat lohikäärmeet, aika uneliaasti tosin. Talossa on nykyään Draakoni Galleria, virolaisen taiteen näyttely ja myymälä. Noista roikkuvista lampuista tykkään erityisesti.

2009337.jpg    2009002.jpg                                           
2008981.jpg      2008984.jpg

Taloista maksettiin veroa katuosuuden mukaan, joten pääty kadulle päin oli halvin ratkaisu.

2008979.jpg   2008988.jpg

Matalat luukkuovet katujen varsilla ovat lemppareitani. Niistä voi pudottautua mitä ihmeellisempiin paikkoihin.

Monet suomalaiset ovat valittaneet saaneensa Tallinnassa huonoa palvelua. Ei osunut ainakaan minun kohdalleni. Sen sijaan myyjien yli-innokkuus tuntui välillä rasittavalta. Etukäteen oli varoitettu myös ryöstäjistä. Algeriassa eläneen korviin se kuulosti.. hmm.. hieman liioitellulta. Toisaalta, kun seurasi muutamien turistien 'irrottelua' keskellä viikkoa, keskellä päivää, voi vain kuvitella viikonlopun ja  ihmetellä ettei uhreja ole sen enempää. Itsekin olisin voinut jo menomatkalla ryöstää pari sammunutta kaveria ilman sen kummempia taskuvarkaan taitoja. Palasin kuitenkin takaisin ihan yhtä köyhänä, vesisateessa läpeensä uitettuna ja uusiutuneen flunssan kera. Vana Tallinnakin jäi ostamatta.