4087811752_6fdde5295a_b.jpg

Yhden Annaban hiekkakivisen kukkulan huipun on luonto muovannut muistuttamaan muinaisia linnan raunioita. Kallioihin on kovertunut  jo esihistoriallisella ajalla luolia ja onkoloita. Mikäs sen parempi paikka erakoitua kuin valmis luola upealla näköalalla vain kymmenisen kilometriä kaupungista. Tällä kukkulalla ovat mietiskelleet monet pyhät ja varmaan vähemmänkin pyhät miehet, monet on sinne haudattukin. Ei ihme, että kukkulasta on tullut Annaban myyttisin paikka.

4087792300_9f74ed21e8_b.jpg

Marabuiden hautakupoleissa käytettiin vihreää ja valkoista maalia, jotka islamissa merkitsevät rauhaa ja siunausta. Siksi monet hautakivetkin on merkitty vihreällä maalilla. Suorakulmainen vihreäksi maalattu kivi ylhäällä oikealla on marabu Ben Tayebin hautapaasi.
Pyhyys ei muuten ollut miesten yksinoikeus. Vihreällä koristeltu luola kuvassa kuuluu Lalla R’Hilalle. Lalla tarkoitti  kunnioitettua rouvashenkilöä. Naisetkin siis voivat omistautua uskonnolle ja elää askeettista marabun elämää. Tästä Lallasta on tullut etenkin merenkävijoiden pyhimys, kalastajat käyvät polttamassa suitsukkeita tai kynttilöitä kallion koloissa  ja toivomassa hyvää onnea ennen merelle lähtöä.
Kaikki kukkulan koloset ovat sopivia kynttilän polttamiseen ja toiveen esittämiseen. Kulttiin perehtyneet tietävät keneltä pyhimykseltä voi mitäkin ihmettä odottaa.  Kun toive on täyttynyt, tuodaan paikalle pieni kiitoslahja, kiitosvärssy, kankaanpala tms. Kuvaa klikkaamalla niitä saattaa jopa koloissa näkyä.

4088387355_6180a40282_o.jpg

Kuuluisin ja käytetyin luola on Beit el Qaid, josta käytetään myös nimeä Gueded Eddhour  siinä asuneen marabun mukaan, marabun erikoisalaa oli selänparannus. Valkoinen mausoleumi ei ole hänen vaan marabu Sidi Noorin hautapaikka.

4089137816_8d1fc9bee4_o.jpg

Beit el Qaidin luolan perällä on pieni kaakelein ympäröity syvennys, johon sytytetään kynttilä ja suitsuketikku, sivellään hennaa kallioseinään ja esitetään toive. Sitten vain odotetaan koska ihme  tapahtuu ja järjestetään fiesta sen kunniaksi. Luolan lattian laatoituksen teki eräs ranskalaisrouva kiitokseksi siitä, että hänen toiveensa tyttären vakavan sairauden parantumisesta tuli toteutetuksi.
Paikallisille luolasta on tullut zauia, pyhä paikka, jossa vietetään toisinaan suuriakin ylistys- ja kiitosjuhlia couscous-tarjoilun kera.  Asiaan kuuluu kutsua myös paikalle musiikista vastaava perinteinen aissawa-kokoonpano (aissawa, sufilaista suuntaa edustava veljeskunta). Annabassa soitetaan tietenkin paikallista ikivanhaa mystistä musiikkia kaislahuilulla (qasba) ja tamburiinilla (bendir)  ja ohjelmaan kuuluu aina myös transsitanssi. Se kuuluu muutenkin mukaan kaikkiin annabalaisiin perinnejuhliin ja on aika ’näyttävän’ näköistä.
Siitä ei ole videota tarjottavana, mutta lyhyttä  transsia voi käydä kokeilemassa vaikka täällä:

http://www.deezer.com/track/620556

tai kuuntelemassa enemmänkin

http://mp3.mondomix.com/flutes-gasba-du-nord-est-de-l-algerie