Kuva: http://fi.wikipedia.org
Chlamydotis undulata  (outarde houbara)

Lännenkaulustrappi. Näitä kurkien sukulaisia elelee vain Pohjois-Afrikan erämailla, Aasian puoleiset ovat tietenkin  idänkaulustrappeja ja Kanariansaarilla asuvat alalajia fuertaventurae. Kymmenen vuotta sitten näitä uhanalaisia lintuja oli noin 10 000 joista suurin osa Algerian Saharassa. Kanta on tuosta vähentynyt hurjasti vaikka lintu on ankaran suojeluslain alainen.  1-3 vuotta vankeutta ja sakkoja 2000-5000 euroa sille, joka näitä pyydystää tai edes kaukaa kiertäen avustaa metsästäjiä.  Rikoksen uusimisesta rangaistuskin kaksinkertaistuu.

Ja siitä huolimatta joka ikinen kevät Lähi-Idän emiirit vyöryvät Saharaan metsästysretkille. Viime vuonna viisi heistä jäi kiinni, puolitoista vuotta ehdonalaista ja minkä lie mitättömän dollaritonnikasan maksoivat siitä hyvästä -  ja kai jo siitäkin, että yleensä olivat päässeet rajan yli asearsenaalinsa kanssa. Rahalla saa ja pääsee, varsinkin täällä missä ihan mielellään tullaan voidelluiksi valuutantuoksulla ja missä prinssin titteli kummasti heikottaa yhden sun toisenkin polvia.

Surkuhupaisaa, että he omissa maissaan noudattavat suojelulakia. Myös Marokon puolelle samaiset saudiprinssit ovat perustaneet uhanalaisten eläinten suojelukeskuksen, jossa näitä trappeja kasvatetaan kannan säilymisen turvaamiseksi luonnonsuojelun merkeissä.  Tunisiasta trapit on jo metsästetty sukupuuttoon.  Algeriassa ollaan menossa samaan suuntaan. Tälläkin hetkellä, trappien muninta-ajan alkaessa,  löytyy Saharan pohjoisosista muutaman saudin ja qatarin leiri, lehdistöä myöten asia tiedetään. Siihen se sitten jääkin. Viranomaiset eivät taida lukea edes lehtiä. Eikä matkojen järjestäjät.

Mutta kansalaiset ovat alkaneet murista.  El Abiodhin luonnonpuistossa  trappien suojelua johtaa britti George Hibbu, joka on saanut paikalliset asukkaatkin kiinnostumaan faunansa säilymisestä. Kiinnostusta lisäsi alussa sekin, että Hibbu maksoi trappien aavikolle hylkäämien munien pelastamisesta 20 euroa /kpl.  Joka tapauksessa aate on herännyt ja kansalaiset onnistuivat ajamaan emiirit pois mailtaan.  Nyt luonnonsuojeluliike on levinnyt myös muille paikkakunnille ja metsästäjät, prinssillistä syntyperää tai ei, ovat saaneet huomata, ettei rahallakaan kaikkea saa, ainakaan kovin helpolla.  

Ja mikä trapeissa sitten niin kiinnostaa, paitsi että munat ja lihat ovat syötäviä?
Kaulustrapin maksalla sanotaan olevan afrodisiaalisia vaikutuksia. Sehän selittääkin.

                       Soidinmenoissa ainakin on hurja meininki.


Kuva: http://www.houbara.com/fr/houbara/a-propos