Eilen Algeriassa vietettiin uuden islamilaisen vuoden alkamista. Palkallinen vapaapäivä siis jo toistamiseen samasta syystä.  Kolmatta, berberivuoden alkamista, ei hyväksytä palkalliseksi ja lorviakin saa vain omalla vastuulla. Oikeudenmukaisuuden nimissä pitäisi vielä ottaa käyttöön neljäskin kalenteri, nimittäin kiinalainen, ottaen huomioon kiinalaisten määrän, heitä on täällä kohta kymmenkertainen määrä Suomessa asuviin saamelaisiin verrattuna. Nyt arviolta 40 000,  salaa mukana hivuttautuneita ei ole laskettu mukaan. Näin kertoi Ranskan tv-kanava M6 reportaasissaan syksymmällä. Lisää on tulossa tänä vuonna, vahvisti paikallislehtemme L'Est Republicain mennä viikolla.

Algeriasta tuli Eldorado itäisille rakennusyhtiöille sen jälkeen kun valtio lopulta havahtui kirkuvaan asuntopulaan. Sosiaaliasuntoja piti saada ja nopeasti, mieluummin vielä halvallakin.  Yhtälö, jossa kiinalaiset olivat lyömättömiä. Sen jälkeen tuli moottoritiehanke idästä länteen, 1216 km vuorista rannikkoa. Ja nyt meilläkin on China Town. Zhòng guā dé guā – Sitä saa mitä tilaa. Omat työttömyysluvut eivät siitä kohenneet, mutta kun kuulemma puuttuu tuota taitoa ja varsitenkin tehoa. Tämä oli Päämajan mielipide eikä omani.

Kiinalaiset ovat näpsäkkää sakkia, eivät tarvitse lepopäiviä ja oppivat nopeasti paikalliset värikkäät tavat, kuten ruskeitten kirjekuorien jakelusysteemin, harmaan talouden mahdollisuudet ja jopa mustan katukaupan salat. Suitsaitsukkelaan nousee uusien kerrostaloalueiden ohessa  yksityisiä palatseja, aukeaa kiinalaisia ravintoloita, markkinatoreja, kauppoja, kauppakeskuksia… Erityisen kysyttyjä he ovat mosaiikkitöissä, joista arabialainen arkkitehtuuri on kuuluisaa, mutta jonka tekijät ovat lähes sukupuuttoon kuolleet. Erotukseksi eurooppalaisista kiinalaiset myös mielellään sekoittuvat paikalliseen väestöön, oppivat arabian tuossa tuokiossa eikä seka-avioliitotkaan ole enää harvinaisia. Siitä huolimatta, että heidän ihmisarvonsa  on täällä melkein yhtä ylenkatsottu kuin algerialaisten Euroopassa.

Toisin sanoen,  kaikkien menneitten läpikaluttujen kulttuurien lisäksi algerialainen kulttuurisoppa on saamassa jälleen uutta väriä, kiinalaistumme hyvää vauhtia. Seuraava uusi vuosi alkaakin sitten seitsemäs  helmikuuta ja sen juhliminen loppuu vasta viisitoista päivää myöhemmin Lyhtyjen juhlaan. Vuosi on  4705 tai –06, tai ehkä 4645. Yritin kyllä ymmärtää  tuotakin kalenteria, mutta oli varsin kiinalainen laskutavaltaan. Ei ihme että itsekin vaihtoivat gregoriaaniseen. Vuosi on joka tapauksessa keltaisen maarotan vuosi ja astrologinen vihje kuuluu: jemmatkaa sukanvarteen.

Niille, jotka haluavat tietää enemmänkin kiinalaisista tai jopa oppia muutaman mandariinipitoisen fraasin:  http://www.radio86.fi