1255867118_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


Tai siis luulen että viikko on alullaan. Sillä välin kun lomailin Suomessa Algeriassa siirrettiin viikonloppua. Enää en tiedä mikä on viikon ensimmäinen päivä. Tai viimeinen. Mutta perjantai on edelleenkin pyhä.
Vuodesta 1976 lähtien opeteltiin yhtälö la-su = to-pe. Elikä torstaina puoli päivää työtä ja sitten ansaittu lepo, arki alkoi lauantaista.  Islamilaisessa maassa se oli uskonnon kannalta järkevin vaihtoehto. Talouspuolella ei niinkään, sillä kansainvälinen kauppa lepäsi neljä päivää viikossa.  Pankit ottivatkin vapaapäivikseen pe-la.
Ja nyt sitten keksittiin, että se voisi olla kaikilla muillakin niin -  universaali la-su olisi ollut liian kristillistä, tehtiin  konsensus,  kv. kauppa voittaa ainakin yhden työpäivän lisää. Yhtälöksi tuli siis su-la = pe-la.  Viikonloppu väärin päin. Niin, että perjantaina levätään, lauantaina virastot aamupäivän auki ja  iltapäivä levätään.  Paitsi ne,  joissa siirryttiin viisipäiväiseen työviikkoon - kuten myös kouluissa. Ja ne yksityiset, jotka pitävät kiinni vanhasta to-pe.
Summa summarum. Viisipäiväinen kouluviikko pidensi koulupäiviä klo 17.30 asti, nyt lukiot lakkoilevat ja mielenosoituksia kaikkialla. Virastoihin jonotetaan vääränä päivänä, jotkut ovat auki, jotkut ei. Työpaikoilla vanhat tavat ovat pinttyneet ja käytännössä viikonloppu venyy monella 3-päiväiseksi. Muutoksessa riittää hiomista ja sopeutumista.

Ymmärsittekö jotakin?  En minäkään.  Tiedän vain, että viikossa on enää neljä kaikille yhteistä  varmaa arkipäivää, jolloin kannattaa käydä asioilla - esimerkiksi uusimassa oleskelulupa-anomusta.
Odotan ensi vuoden kalenteria ilmestyväksi nähdäkseni mistä päivästä viikko alkaa.

1255867031_img-d41d8cd98f00b204e9800998e