Mikä onkaan ensimmäinen asia, johon turisti törmää laskeutuessaan Annaban lentokentälle?
Se  on tietenkin ilma, johon kirjaimellisesti törmää heti kun on saanut nenänsä koneen ulkopuolelle, varsinkin kesällä. Kostea, enemmän tai vähemmän kuuma muuri, jonka sisään uppoaa kuin paksuun velliin ja ryhtyy automaattisesti haukkomaan henkeään yrittäen löytää kaiken suuhun ja sieraimiin työntyvän keskeltä edes muutaman happimolekyylin. Muuri puristuu ympärille ja painaa, painaa niin että varmasti pari senttiä elopituudesta litistyy jo ennen kuin on ehtinyt koneesta bussiin. Siinä vaiheessa sitä tekee jo mieli pureskellakin.
Vuoteen 2002 asti saimme siemailla  ihan autuaan tietämättöminä mitä milloinkin, näkymätöntä ja näkyvää, kaikenalkuisia oksideja, suurempia ja pienempiä hiukkasia ties mitä.  Aamuisin tehdasalueen yllä leijui kellertävä sumu, tuulen suunnasta riippuen löimme ikkunaluukkuja kiinni, hajut tunkeutuivat ovien raoista, astmaattiset vinkuivat, bronkiittiset röhisivät. Vuosien kuluessa tehtaat saivat päästönsä jonkinmoiseen kuriin, edes näkymättömiksi.. Mutta autokanta kasvoi, vanheni, tuprutti ilmoille uuden mokoman. Astmaattiset jatkoivat vinkumista ja bronkiittiset röhimistä. 
Sitten vuonna 2002 tuli SAMA SAFIA, iski ympäristömittarinsa neljään ilmansuuntaan ja ryhtyi tarkkailemaan ilmanlaatua. Nyt me tiedämme.
Se muutti kaiken. Tietäminen on aivan eri asia kuin luuleminen, olettaminen, pelkääminen, se on eri asia kuin näkeminen tai haistaminen tai mikä tahansa epävarma tosi. Nyt me TIEDÄMME, että asumme yhdessä maailman saastuneimmista kaupungeista, hengitämme hiljaa tappavaa ilmaa, tiedämme jokaisen oksidin arvon, hiukkasen painon, ja niiden seuraukset. Tiedämme miksi yli puolet kaupungin asukkaista  vinkuu ja röhisee. Tietäminen on kollektiivinen tuska, jolle ei yksin voi mitään.
Korkeintaan lukea tilastoja. Annaba ei sentään ole maailman synkin paikka, ei edes Bangkokin tasoa ja hyvin elävät sielläkin, turistitkin sekaan vielä änkeävät. Ei ole radioaktiivista säteilyäkään, Reggane ja Tamanrasset ovat kaukana Saharassa. Ovat henget sinnitelleet pahemmissakin paikoissa. Collateral damages, who cares.