Mennäviikolla, kun meillä naisvoimin kälyiltiin ja vietettiin unettomia öitä oksennuksen hajussa lampaita laskien, miehet ottivat lomaa ja hengittivät hiljaisuutta etelän hiekalla.

1301791.jpg

Suuntana eteläisen Saharan ylänköalue Tassili n'Ajjer, Hoggar-vuoriston itäinen osa, ainoa paikka maailmassa, minne meikämammakin vielä viitsisi haluta ( tähän mennessä on näytetty vain Saharan pohjoista puolta). Lento Djanetin keidaskaupunkiin ja maasturilla eteenpäin. Risukasa auton katolla on elintärkeä varuste jos haluaa saada leiritulen aikaiseksi. Oikealla opas, jota ilman ei syvimpään Saharaan ole menemistä.

1301827.jpg

Tassili n'Ajjerin kansallispuisto (80 000 km2) on maailman suurin ulkoilmamuseo ja yksi UNESCON erikoisimmista suojelukohteista. N'Ajjerin ylängön  korkeuserot vaihtelevat 500-2200 metrin välillä,   350 000 km2  kuumaisemaa, missä hiekka ja eroosion syömät vuoret kohtaavat toisensa  Kahdeksan vuosituhannen historia piirrettynä ja kaiverrettuna kallioseiniin, noin 10 000 eri kohdetta, jos jalkapohjat kestävät.  Tässä kesyjä kirahveja (période caballine) In Djaren jokilaaksossa Tadrartin alueella.

1301800.jpg

Erg on arabiankielinen nimitys hiekkamerelle. Alakuvassa Erg Tin Merzouga, Tadrartin suurin dyyni, joka tietyssä valossa hohtaa oranssinpunaisena. 300 metriä korkea hiekkavuori  nuoleskelee uhkaavasti Tadrartin kalliomaalauksia, kuten noita kirahviparkoja, joita säännöllisesti pitää käydä pelastamassa hautautumiselta.

1301804.jpg

Kivierämaata  Hiekan, tuulen ja veden muovaamia kalliota, kanjoneita, labyrinttejä, vihreitä jokilaaksoja. 

1301810.jpg

1301848.jpg

Alue on täynnä ihmeellisyyksiä, joita ei blogini riitä kuvaamaan. Suositeltava retkeilykohde. Turistimatkoja järjestetään talvikuukausina, valikoiduille ryhmille:  nipottajat,  rapakuntoiset ja autionpaikankammoiset älkööt vaivautuko. Tämä ei ole mikään Disney World.

"Dieu a créé des pays plein d'eau pour que les hommes y vivent
et des déserts pour qu'ils y découvrent leur âme."
Proverbe touareg

Tuaregien viisaus, joka summittaisesti tarkoittaa, että  Jumala loi viheriöivät maat, jotta ihmiset niissä eläisivät ja autiomaat jotta löytäisivät sielunsa.