2065281.jpg

Sitä on sitten siirtyminen taas paikallisiin pöperöihin. Lanttulaatikko on muisto vain, ah niin maukas muisto onkin. Näistä aineksista saa syntymään ragout de batata elikä lihat ja perunat pataan tomaattiliemeen ja siinä se melkein onkin. Yksinkertaista.

2065282.jpg

Paikallispöperöt syntyvät meillä melkein aina cocotte minute'ssa, minuuttipadassa siis. Suomenkielinen painekattila  soveltuu sanana paremmin, kun ei mikään liha sentään minuutissa kypsy, vaikka ranskalainen minuutti pitkä onkin.

Tässä vaiheessa on paras sanoa, että kattilankorvissa oli itse Mösjöö, joka omasta mielestään tekee erinomaista perunaraguuta eikä siis tiputtele sekaan mitään ylimääräisiä juureksia tai viherryksiä. Tekotapa on, että ensin suhistetaan lihat kypsiksi ja sitten annetaan liemen porista sakeaksi ilman kantta. Ihan kelpoinen tulos jos kitalaki kestää. Syödään patongin avulla viiden sormen tekniikalla.
Paitsi että ei syöty. Kokki torkahti kesken keiton ja porisutti padan aineksineen läpeensä karrelle (kuvassa  karret on jo sammutettu vedellä, kattilaa ei pelastanut enää mikään).

2065283.jpg

Olisi kärventänyt talonkin, ellei savu vihdoin keittiön täytettyään olisi kiemurrellut  oven alta peräkamariin, jossa Madame pahaa aavistamatta siivoili komeroitaan. Iiiiik!
Savusukellus keittiöön ja hapuilua hellan löytämiseksi. Siellä ei siis nähnyt enää mitään! Parvekeovet auki ja savupilvi pöllähti koko kortteliin. Naapurit näkivät vain vilauksia ikkunoita ja ovia aukoilevasta Madamesta (ahaa, on näemmä palannut lomaltaan). Argh! Kokki jatkoi viattomana nokosiaan.

Nyt meillä haisee. Kitkerä savunhaju keittiössä vaikka on tuuletettu yötä päivää. Mutta mitä keittiöstä, sehän on odottanut remonttia kriittisessä tilassa jo kauan. Pointti on nyt se, että tämän teki Mösjöö! Enkä siis minä.
Ihan riemusta kiljun, nyt saan taas keitellä kattiloita ja kahvipannuja mielin määrin ennen kuin yllän tuolle tasolle. Harmi etten kiireessäni tullut ajatelleeksi kameraa, olisi tullut kivoja sumukuvia. Mösjööllä kun on tapana unohtaa omat kömmähdyksensä.