1316546.jpg

Miten homma hoituu paikallisena versiona. Näitä paikallisia versioita on sitten yhtä monta kuin paikkojakin, vaikka nykyään toimitus tapahtuu usein jo mahdollisimman yksinkertaisesti, johtuen perinteisten menojen kalleudesta. Algerialainen palkkatyöläinen ei kovin suurellisia häitä pysty järjestämään.Sen sijaan paremmissa piireissä saatetaan häämenoihin satsata vaikka 50 000 euroa. Taraditioista ei kuitenkaan laisteta halvemmissakaan hippaloissa.  Tässä on kysymyksessä annabalainen tavallisin versio, jossa nuoripari on löytänyt toisensa omin neuvoin ja jo seurustellutkin jonkin aikaa, suht. siveellisesti huom. Tyttö on vihjaissut asiasta äidilleen, joka vaivihkaa on pannut oman CIA:nsa toimintaan varmistaakseen ehdokkaan perheen kunniallisuuden ja sopivuuden. Tämä on tärkeää maassa, missä mahdollisia ääripäitä on tarjolla enemmän kanssa, asia jonka ulkomaalainen useimmiten unohtaa.; avioliitto ei ole kahden kauppa vaan suku naituu mukana.   Tutkinnan jälkeen päästään sitten itse asiaan.

Khotba on virallinen kädenpyyntöseremonia.  Ehdokas ja hänen vanhempansa sekä vähintään  yksi täti saapuvat leivoslaatikon kera, esittelyjen jälkeen miehet siirtyvät kähvipöytään neuvottelemaan. Toisessa huoneessa naiset siemailevat kahviansa mittaillen miniäehdokkaan taitoja ja luoden tulevia perhesiteitä. Miehet keskustelevat toimeentulosta, onko ehdokkaalla asunto, työtä, varoja ja miten lie kunnollinen poika muuten. Kun näistä on päästy yksimielisyyteen määritellään myötäjäisten suuruus, joka perheestä riippuen voi vaihdella nollasta kymmeniintuhansiin dinaareihin. Positiivinen päätös ilmoitetaan naisten puolelle josta kimakka ju-ju-ju-ju-juuuu-u-uuu kajahtaa. Tulevalle miniälle lahjoitetaan kultakoru vähän kuin varauksen vahvistukseksi. Voidaan jo miettiä kihlapäivääkin valmiiksi.
 
Fatiha on seremonia joka Algeriassa lain mukaan vastaa kihlausta ja se tapahtuu tytön kotona molemminpuolisten lähisukulaisten kesken. Yleensä tuodaan imaami paikan päälle ja hänen johdollaan miehet lausuvat Fatihan suuran, lausunta voidaan suorittaa myös moskeijassa. Tapauksen kunniaksi kahvitellaan, tanssitaan ja ju-ju-juutellaan ahkeraan Jossain vaiheessa tuodaan esille morsiankin, siniseen pukeutuneena. Sulho ojentaa neidolleen kihlasormuksen avioliittolupauksen merkiksi ja korillisen lahjoja: vaatteita, parfyymiä, mekkokankaita, kenkiä.Sen jälkeen kumpikin perhe lähtee taholleen syömään ja  juhlimaan omien vieraittensa kesken,  ju-ju-juun saattelemana tietenkin.
Fatiha voidaan suorittaa myös kaupungintalolla samaan aikaan kuin itse siviilivihkiminenkin. Tällöin kutsutaan imaami sinne ja miehet lausuvat fatihan, jonka jälkeen laaditaan notaarin edessä avioehtosopimus ja sen jälkeen allekirjoitetaan avioliitto. Näin päästään juhlimaan suoraan häitä ja säästytään erillisiltä kihlajaisilta.

Ars elikä itse häät alkaa hennauksella naisten kesken. Morsion äiti tuo pienen hennakorin (kuvassa), joka sisältää kaiken tarvittavan, hennapulverin lisäksi viisi kynttilää, suojaliinan, sidottavat pikkutyynyset hennan päälle suojaksi ja  namupussukat.  Hennan valmistaa anoppi tai ammattihennaaja ja se levitetään täällä morsiomelle vain kämmenpohjiin, mieluummin kalakuvioksi. Samaan aikaan  väki lauleskelee  hennauslaulua. Ja ju-ju-juutellaan.
Anoppi aukaisee mukanaan tuomansa lahjamatkalaukun ja esittelee sen sisällön, vaatteita, kenkiä, parfyymejä.. sekä antaa morsiolle kultakäädyn,  arvokkaamman kuin edellisen kihlakorun tietenkin. Ju-ju-juu. Morsion puetaan, ja kultakorutetaan runsaasti (18 karaattia ja kilokaupalla)  ja ju-juun saattelemana hän jättää kotinsa. Kukkaisin koristeltu auto ja muun väen autoletka odottaa jo, ja muutaman tuuttailevan kaupunkikierroksen jälkeen  hänet kuskataan varsinaiselle hääpaikalle.
Hääsali on suitsutettu vapaaksi kaikista pahoista silmistä ennen kuin morsion tuodaan sisään. Perinteisissä häissä miehet ja naiset ovat eri saleissa, joten morsion viedään naisten puolelle näytille. Syönnin ja tanssin lomassa morsian joutuu vaihtamaan vaatteita useampaan kertaan esitellen näin ainakin 3-7 perinteellistä pukua (300-10 000 €/puku).Viimeisenä puetaan päälle varsinainen valkoinen hääpuku. Silloin voidaan jo tuoda sulhokin miesten saattelemana samaan saliin. Vihkisormuksia vaihdetaan ja ruvetaan syömään hääkakkua. Tämän jälkeen nuori pari voikin jo lähteä kyynelten ja ju-jujutusten saattelemana nauttimaan toisistaan minne ikinä haluavatkin. Mutta vain kolmeksi päiväksi. Silloin pitää morsiamen tehdä ylösnousu ja osallistua kahvitukseen, jossa hänelle samalla kiedotaan kultarahoista koottu vyö naidun naisen symbolina. Ju-ju-jujuuuu, sitten ruvetaankin odottelemaan perheenlisäystä mahdollisimman pian.