1539407.jpg

Se on nyt tullut takaisin. Ei auttanut, vaikka seisoin linnunpelättimenä puutarhassa. Muutaman päivän päästä se pakana tottui niin, että melkein tuli etsimään matoja varpaitten välistä. Ei moksiskaan kameran naksutuksesta tahi salamavalon räiskeestä, nosti suosion nokkaansa ja keikisteli kaikissa asennoissa. Tässä oikein odotti, että ehtisin ottaa profiilin.

Mustarastas oli Suomen ehdokkaana Eurovision laulukilpailuissa vuonna 2002, European Bird Song Contest järjestettiin silloin Tallinnassa Human Song Contestin rinnalla. Laura Voutilaisen sijoitus yleisöäänestyksessä oli 20, mustarastaan 4. Tosin asiantuntijaraati olisi sijoittanut suomalaisen mustarastaan vasta sijalle 16. Kannatan asiantuntijoita. Voiton muuten veivät Islannin kapustarinta ja Latvian Maria Naumova.

Taitavienkin artistien joukosta  löytyy siis parempia ja huonompia. Metsissä asuvien mustarastaiden sanotaan laulavan paremmin kuin kaupunkilaisten, vähän hiljempaa ja matalammaltakin,  kun ei tarvitse kirkua niin kovaa tullakseen kuulluksi. Sanovat vielä, että mustarastaat voivat oppia matkimaankin, ihmisten vihellyksiä, kissojen naukunaa, ties mitä.Meidän mustarastaamme on city-versio, ja epäilen, että se on muuttanut tänne Suomesta. Se matkii ihan selvästi ties-mitä,  avonaisen ikkunani takana klo 5:30, korkealta ja  äänekkäästi heräävän kaupunkimelun yli, jotta:
"Viiiiitt-tuuuuUUUU---viiit-ttuuUUUUUUU- heräsikköjo-vi-eeeeläkömakkaat" Vihellystä, säkätystä, räkätystä, viserrystä, voiko tätä sanoa lauluksi?

Ja mukamas eivät toistele sanojaan. Tältä yksilöltä tuntuu puuttuvan luovaa mielikuvitusta, se aloittaa vitttuuttelun yhä uudestaan ja uudestaan. Ihmettelenkin laulukilpailun äänestäjien perusteluja mustarastaan puolesta.
Esim. "Mikä voisi olla kauniimpaa kuin mustarastaan laulu aamun alkaessa valjeta?"
Kuulkaas, vaikka moskeijamme epävireinen kutsuhuuto, sitä ei sentään jatku loputtomiin.
Seuraavaan perusteluun saatan sen sijaan jopa yhtyä:
"Taianomainen, öinen huiluääni saa kyyneliin kenet tahansa!
Ihan varmasti, ainakin aamu-uniset.