1270775.jpg


Suunta 13° itään ja hollilla Hotbird.  Ilman lautasta algerialainen kuolee nälkään,
koska ei voi syödä telkkarin edessä. Ilman lautasta telkkarista näkyy vain uniikki
ENTV, paikallinen kanava, jota katsoessa ruoka jumittuu kurkkuun tai ohjautuu väärään torveen, tai jos hyvin käy niin menee ruokahalu jo ennen lopullista tukehtumista.
Ilman lautasta ei ole elämää, sillä pimeän aikaan ei talvella voi liikkua ulkona (korkeintaan autolla ravintolaan), ei voi käydä kylässä ellei välttämättä halua kutsua itseään vieraaksi ruokapöytään (ruoka-aika klo 20), algerialainen harvoin lukee (ei ole pahemmin kirjojakaan) ja  harvoin osaa tehdä puhdetöitä vaikka haluaisikin (parempi
kun ei yritäkään). Ilman lautasta ei ole edes yöunta, sillä suurin osa algerialaisista nukahtaa television tuudittavaan ääneen (ajastin on välttämätön). Jokaisella pitää siis olla ehdottomasti vähintään yksi lautanen ja mieluummin vielä ikioma jakamaton, jota voi käännellä silloin kun huvittaa, itään tai länteen, ylös tai alas, mitä ikinä satelliittia haluaakin tähdätä.
Ja nyt ihan ministeritasolta uhkaillaan, että tämmöiset parvekekauhistukset pitäisi romuttaa! Ajan sana on Ranskan malliin TNT = télévision numerique terrestre, tästä vuodesta alkaen siirrytään vähitellen siis digiaikaan ja eikun  lautaset hautaan, ugh.  Siirtymän lasketaan kestävän muutaman vuoden. Markkinat ovat jo hyvässä vauhdissa.  Pelkän boxin hinta dinaareissa vastaa insinöörin kuukausipalkkaa.
Ja tärkein kysymys,  mitä tulee ruudusta näkymään. Kuulemma kolme paikallista kanavaa ja muutama ilmainen ranskalainen, huonossa lykyssä ei niitäkään. Entäs maksulliset, saataisiinko niitä rahallakaan näkyviin. Vain kaiku vastaa.  
Toistaiseksi vielä nautitaan  lautaselta arabialaiset ja eurooppalaiset maksullisetkin kanavat ihan ilmaiseksi, mitä nyt pieni koodinpurkumaksu piraateille, köyhienkin ulottuvilla.  Tämä ei ollut salaisuus eikä edes rangaistava rike. Laillisia kortteja ei ole saatavilla, ja pitäähän ihmisille huvituksia  sallia, edes se televisio. 
Päätellä voi, että lautasen reunassa roikutaan kynsin hampain niin kauan kuin satelliittilähetyksiä piisaa, vaikka ministeri suunnittelisi minkämoisia parvekesiivoja hyvänsä. Sellaista kieltolakia ei olekaan, jota ei rikottaisi. Ei varsinkaan, jos taka-ajatuksena sattuisi olemaan  mahdollisuus kontrolloida kansalaisten näköaloja... epäilyksen siemen on siemenistä satoisin, hyvin on jo lähtenyt kasvuun tämäkin.