1486424.jpg

Tänään treenataankin keskisormea, ei sitä ojentajalihasta jota autoilijat käyttävät vaan niitä hiirenrullausflexoreita. Välillä saa klikkailla vaihtelun vuoksi etusormellakin.
Tämä valtabaana johtaa suoraan Tunisiaan halkoen sitä ennen paikallisia kyliä ja kaupunkeja sadan kilometrin matkalla. Algeriassa varmaan kaikki kylät ovat raittikyliä, pienimmillään rivi rakennuksia molemmin puolin tietä, aina niitä ei edes läpi ajaessaan huomaa .kun ovat niin puiden ja aitojen ympäröimiä. Kasvaessaan ovat sitten levittäytyneet sivuille päin enemmänkin, tarkkanäköiset voivat jopa bongata sinne suuntaavia tienviittoja (huononäköisten kannattaa käyttää klik-sormea). Liikenne ei ole vasemmanpuoleista vaikka siltä saattaisi näyttää.

     1486364.jpg  1486369.jpg

Tämäkin kylä kannattaa klikata lähempään tarkkailuun, nimeltänsä Ben M'hidi. Joka tolpanpäässä tien molemmin puolin asuu haikaraperhe. Pesät eivät lentele ilmalaivoina ympäriinsä kovimmassakaan tuulessa, tasapainoisen arkkitehtuurin taidonnäyte. Miten ne pysyvät? Jalkakäytävillä kasvaa keltaisia lamppukukkia sinisissä purkeissa (?) ja tietysti puita, jotta kylänmiehet voisivat istua varjossa katselemassa läpikulkevaa liikennettä, pelata dominoa ja hörppiä espressoa. Kesäisin se käy ihan työstä, kun liikennettä on paljon

     1486381.jpg  1486373.jpg

Kylän bussiasema. Vesisateella olisi Karhuille käyttöä. Busseilla ei ole nimikylttejä, ei numeroita eikä aikatauluja. Lähtevät sitten kun on tarpeeksi matkustajia, onneksi ovat pieniä. Lähdön hetken huomaa kun kuski alkaa huudella määränpään nimeä. Joskus täältä siis pääsee poiskin.
Kyläraitti on reunustettu pikkuputiikeilla. Tämä vihanneskauppias oli panostanut värikkyyteen. Hyvin erottuu muista. Muistittehan että tupakkakin on vihannes, tässä esillä jalostettu muoto

     1486395.jpg  1486360.jpg

Poikkesimme kurkkaamassa sivutiellä ja meinasimme kellistää polkupyöräilijän. Ei mikään yleinen kulkuväline edes maaseudulla, vaikka liikenteen puolesta olisi tilaakin. Ajavat kyllä autojen tapaan keskellä tietä siitä huolimatta.
Paikallinen paloasema ilostutti kyläkuvaa seinämaalauksilla. Mustavalkoiset kuvat kiersivät koko jumalattoman pitkää muuria, ohikulkijat pääsivät seuraamaan palomiesten erilaisia touhuja. Oikein hauskannäköinen aita ja hyvin maalattukin

     1486400.jpg  1486408.jpg

Tien päässä pellolla oli parikymmentä vuotta sitten le camp des co-operants, aidoilla erotettu  ulkomaalaisten työntekijöiden bungalow-kylä, jossa aikansa  asusteli suomalaisiakin perheitä (kattorakennetta kannattaa tarkastella lähemminkin). Bungalowit ovat rapistunutta menneisyyttä, pari enää jäljellä,  kylä on kasvanut kauas niiden ohi, kerrostaloja pitkin peltoa.  Ainoa mikä kylässä ei ole muuttunut on tämä:

                 1486417.jpg

Lapsukaisten mielenkiinto blondimummoja kohtaan on pysyvää. Ihan selvästi huiskuttavat terveisiä Simpukalle!

Luulitteko, että kävimme pidemmälläkin tai peräti Tunisiassa asti. Höpsis, asioitiin paikallisessa maatalous- ja eläinlääkärikeskuksessa ja palattiin kipin kapin kotiin, kahdeksan eri santarmiratsian läpi  -parinkymmenen kilometrin säteellä. Rasittavaa tämä matkailu.