2073373.jpg
Kuva: http://kbache-sauvage.skyrock.com/


Kolmen viikon kuluttua on vuoden suurin juhla, Aid el Kebir, lampaanteurastusjuhla. Ennen pataan joutumistaan lampaat viihdyttävät muutaman päivän ajan lapsia. Poikalasta viihdyttää etenkin pässi, mitä pitempi- ja kierosarvisempi sen parempi. Pässiä talutellaan ympäriinsa ja jos hyvin käy otetaan  muutaman kerran yhteen naapurin sarvipään kanssa.
Viattomasta lasten leikistä on kehkeytynyt aikuistenkin huvi. Ja kun aikuisista on kysymys niin kuinkas muuten kuin rahan toivossa.  Pässitaisteluissa vedonlyönnillä rikastutaan tai köyhdytään jo kuin hevoskilpailuissa.

Vuoden suurimmat turnajaiset käydään Annabassa ja hennavärjättyjä gladiaattoreita on jo alkanut valua kaupunkiin. Huvitus, varsinkin vedonlyönti,  on maassa kielletty, mutta kuuluu sormivälilain piiriin. Areena on syrjäkaupungilla ja yleisö on miespuolista lapsista paappaan. En siis mennyt sinne kamerani kanssa hillumaan vaan lainasin kuvat netistä.

Pässitaistelujen sanotaan juontuvan egyptiläisen Amon-jumalan palvonnasta. Mene tiedä, Pohjois-Afrikassa pässitaistelut ovat kuitenkin härkätaisteluihin verrattavaa huvia, Tunisiassa niitä on järjestetty aina, Algeriassa ne ovat vielä uutta hupaa tässä mittakaavassa. Taistelupässien kasvatus on viime vuosina lisääntynyt ja hyvän pässin hinta liikkuu keskimäärin 2500-4500 euron nurkilla, kymmenen kertaa kalliimpi kuin tavallinen uhrilammas, joka ei sekään algerialaisen työläisen pataan helpolla kellisty. Vetoa sankarinsa puolesta pääsee lyömään 10-3000 eurolla, jotkut ovat autonsakin panostaneet. Niin ja viime vuoden champion oli sitten nimeltään Kamikaze, ihan paikallinen sankari.

Pässitaistelut ovat harvoin verisiä ja urho kaatuu useimmiten juhlapäivänä perheen uhripataan eikä areenalle. Härkätaistelujen ja kukkotappelujen rinnalla lievää siis, mutta en silti tykkää näistä yhtään enempää. Jos haluatte päästä tunnelmaan mukaan, niin alla Kamikazen voitonjuhlaa Annaban areenalla, veretön taistelu päättyy luovutusvoittoon, joten ei mitään kauhukamaa. Islamin mukaan kuitenkin haraam (kielletty).