Haluatko sinäkin satuhäät?
Algerian loisteliaimmat häät vietetään maan länsiosassa Tlemcenin seudulla. Juhlinta kestää neljä päivää ja pukuihin satsataan omaisuuksia.Morsiamen perinteinen paikallispuku koostuu paitsi kankaallisista osista myös koruista, kultaa ja helmiä voi riippua päällä yli kymmenen kiloa. Puku on nimeltänsä shedda. Morsian peitetään sheddoineen päivineen päätä myöten vitivalkoiseen läpinäkymättömään silkkihuntuun ja vasta sulho saapuessaan ottaa hunnun pois. Entisaikoina, kun naimakaupat saatettiin tehdä ilman että nuoripari ennen sitä edes näki toisiaan, tämä oli se yllätys yllätys.-hetki.  Kukkuu, tällaisen sait!

1322627.jpg

Puku koostuu päähineestä, mekosta ja puolipitkästä kaftaanista, joiden hinta riippuu materiaalista ja kirjailutavasta. Kohtalaisen komea irtoaa jo 1000 eurolla, käsin kirjailtuna Ilman koruja tietenkin.
Päähine, kartionmuotoinen kangashattu, on kirjailtu kultalangalla fetla-kirjailulla. Kultalanka on tlemceniläistä valmistetta sekin. Hatun alareunaa kiertää kultainen jalokivin koristeltu ketjukoru zerof. Hattuun on kiinnitetty myös lkorsa, suurten korvakorujen näköiset helmikilluttimet, sekä lyhyt kultakirjailtu harso- tai silkkihuntu.
Kokomekko on nimeltään rda ja materiaali kiiltävää silkkiä tai samettia, runsaasti kirjailtu helmin ja kultalangoin. Vyötärölle  kiinnitetään lyhyt huivintapainen fouta, jossa pitää olla kullanvärisellä silkkilangalla kudottuja raitoja. Kaiken ylle puetaan puolipitkä helmikirjailtu kaftaani. Kaulaan ripustetaan johor, viljellyistä helmistä tehdyt monenkertaiset helminauhat, tarpeeksi peittämään rinnuksen.
Kultakoruja pitää morsiamella olla runsaasti, joko omia tai lainattuja. Leveät ja paksut rannerenkaat kuuluvat jokaisen tytön kapioihin ja sulhon odotetaan niitä tuovan lisää. Perinnepukujen kanssa ne ovat pakollisia koristuksia. Morsiamella pitää kimaltaa ranteista melkein kyynärpäihin asti, molemmissa käsissä, kolme leveää tai sarja kapeampia. Pisaranmuotoiset meskia-riipukset kaulassa morsiamen helmimeren päällä ovat nekin kultaisia.

1322628.jpg

No entäs sulho sitten, ei voi kuvitellakaan heppua vierelle pingviinifrakissa.  Hän on tietenkin pukeutunut perinteisiin ja saapuu noutamaan prinsessaansa valkoisella ratsulla. Ji-huuu!.  Satuhäistähän oli kysymys.

1322574.jpg

PS. Kivääri on perinteinen perheenpään symboli ja hääseremonioihin kuuluu ahkera paukuttelu  - taivasta kohti. Eikä morsiamen sentään tarvitse ratsun selässä häämatkalle lähteä, ihan autolla viedään.
(kuvat kiertää netissä julkisesti joten uskalsin ne sieltä näpistää)