1286203897_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Eipä tässä ole parempaakaan tekemistä, joten vakoilin naapurin touhuja. Tämä näkymä tosin aukeaa meille muutenkin etten kovin suurta syntiä tehnyt, mitä nyt silmien edessä sattui olemaan kamera. En siis kiivennyt katolle asti vakoilemaan.

Patjantekijä on kutsuttu paikalle. Klikkaa kuvaa niin näet senkin, että patjanteko on täällä miesten työtä. Veikkaisin vielä, että valmistellaan kapioita veljentyttärelle, joka piakkoin menee naimisiin. Patjat, joita pitäisi olla 3-5,  kuuluvat täällä siis morsiamen kapioihin muun liinavaatteen muassa.
Tässä syntyy kapeampia malleja elikä perinteisille ’banketeille’ sopivia. Banketilla tarkoitan sellaista matalaa, kapeahkoa laveria tai puusohvaa, selkänojalla tai ilman,  joita näillä kulmin käyteään sohvakaluston asemasta ja joita voi tarvittaessa käyttää myös vierassänkyinä.  Esimerkiksi seuraava selkänojallinen malli on anopin olkkarissa. Aivan aito perinteinen olisi pelkät päällekkäiset patjat maton päällä.

1286203858_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Patjoja ja tyynyjä siis valmistetaan vieläkin kotona lampaanvillasta.
Jos lasketaan, että yksi lammas tuottaa keskimäärin 2,5 kg villaa vuodessa ja patjaan tarvitaan raakavillaa n. 60 kg (joka pesemisen jälkeen painaa enää 23 kg) niin montako lammasta mahtuu yhteen patjaan? 
Regula de tri ja tulokseksi tulee 25.

Kolmen patjan valmistuksesta voi päätellä,
että 75 lammasta on luovuttanut turkkinsa
että naapuri on pessyt pihallaan 180 kg villaa, josta 111 kg on haihtunut jonnekin ja 69 kuivunut
että sitä saattoi olla enemmänkin koska yleensä tekevät myös tyynyjä samalla
että tällä puolen aitaa asuu kyylämummo
että pölypunkkien määrää ei kukaan laskenut

Algerialaisista kolmannes on enemmän tai vähemmän allerginen pölypunkeille, hengityselinsairaudet ovat kansantauti.  Villapatjojen, -tyynyjen ja -mattojen keskellä olisi jo luullut kaikkien tulleen immuuniksi.