Edellisessä postauksessa sekoiltiin päivissä, nyt keitellään vähän kielisoppaa. Aloitetaan kaikista tarpeellisimmasta. Tämmöisen sinisen pytingin voi bongata paikalliselta rannalta.

4031829442_aa15be2c7e_o.jpg

Annaba on siis näkyvästi kaksikielinen kaupunki, oikeasti niitä on tuossa kolme.
Vasemmalla kirjoitettuna paikallista puhekieltä darjaa,  duusch. Suora lainaus ranskan sanasta douche eli suihku. Kirjakielellä se  olisi raschaasch. Ymmärrettävää, vaikka hanasta ei välttämättä vettä tulekaan. 

Oikealla arabian kirjakieltä mirhaath elikä WC, paikallisella darjalla se olisi kabinet. Kuulostaisi paljon hienommalta käydä asioillaan kabinetissa.

Koska maa on frankofoninen, niin puhutaan myös ranskaa. Les toilettes ääntyy paikallisesti tuilet.  Kirjoitusasussa esiintyy variaatioita. Tässä touillet, ääntyvä u kirjoitetaan ranskaksi tietenkin ou.  Hetken mietin, että mikä... (touiller= sekoittaa , hämmentää).  No, olen nähnyt tämän myös fiksummassa kirjoitusasussa l’étoilette. Ranskan kielen opetuksessa on ehkä toivomisen varaa.

Kielet on täällä aina sekoitettu sujuvasti keskenään ja niistä on muodostunut yhteinen algerian kieli.  Samassa lauseessa saattaa esiintyä useampaa kieltä, jopa niin, että otetaan vaikka ranskan verbi ja taivutetaan se arabialaisilla päätteillä, tai päin vastoin.   Nykyään tosin vähemmän kuin ennen, sillä koulujen arabisointi on puhdistanut puhekieltäkin.
Samainen häiriö on jälkikäteen  tarttunut omiin lapsiinikin, joille suomesta on tullut vahvin kieli, koska ranskaa tarvitaan siellä niin paljon vähemmän. Suomen verbit taipuvat hyvin ranskaksi. Esimerkki algerian kielestä suomalaisversiona: T'as maksé la lasku? (tu as payé la facture, oletko maksanut laskun) Jännää on se, että ranskaa on helppo sekoittaa suomeen tai arabiaan, mutta suomea vaikeampi arabiaan. Sekakieltä- vai oliko tämä nyt kontaktikieltä nimeltänsä -  käytetään tietenkin vain toisten samaa sotkua ymmärtävien kanssa. Jos nyt kysyttäisiin mikä on kotikielemme niin pitääpä miettiä... fingeria?

Jep, tämä on sekainen maa kaikin puolin, ei ihme jos itsekin ollaan vahän sekopäitä.  Mutta vessoista puheen ollen, nyt ainakin tunnistatte yleisen vessan, jos täällä sellaiseen satutte törmäämään. Hyvin epätodennäköistä kuitenkin. Kukapa täällä kävisi, ja rantakopitkin ovat auki vain uimakautena enkä silloinkaan suosittele lähempää tuttavuutta. Annaban ainoa yleinen vessa löytyy kauppakeskuksen takapihalta markkinakojujen päästä.  Kansainvälisesti WC. Watering closet tällä hetkellä, mutta paikallisella mittakaavalla ihan siisti silti.

4031080891_e7b110421a_o.jpg