1465716.jpg

Tältä näytti Annaba sataman suunnalta vuonna 1832, kun ranskalaiset saapuivat hätistelemään turkkilaisia.Vanha kaupunki kapeine kujineen oli kokonaisuudessaan vahvojen muurien ympäröimä linnake, jonka turvissa asusteli runsas 10 000 ihmistä, enimmäkseen turkkilaisia, paikalliset olivat paenneet vuorille. Vanha kaupunki tuhoutui pahasti 1837 pommituksessa, talot korjattiin mutta ei enää muureja.Vuosisadan lopussa ranskalaiset aloittivat rakennustyöt ja sadan vuoden kuluttua kaupunki näytti sataman suunnalta katsottuna tällaiselta.
/kuvia voi klikata isommiksi)

1465722.jpg

Oikealle puolelle jää vanha kaupunki ja vasemmalle ranskalainen ydinkeskus. Asukkaita jo runsas 100 000. Kapeat kadut on rakennettu aikana, jolloin vastaan tuli enemmän aaseja ja hevosia kuin automobiilejä Mahtumisesta tuli ongelma vasta viimeisten kymmenien vuosien aikana, kun väestö räjähti kasvuun ja  autokanta lisääntyi. Kaupunkikuva ei siitä ole muuten muuttunut.

Kävimme kuvailemassa ranskalaisen puolen ostoskatuja hiljaisen hetken aikaan. Sellainen ihme tapahtuu kerran viikossa, perjantaisin puolenpäivän jälkeen, jolloin kaupat ovat kiinni, uskovaiset moskeijassa ja muut ruokapatojen äärellä ellei peräti jo päiväunilla. Seuraa siis sarja tyhjiä katuja, valon ja varjon leikkiä eikä paljon muuta.

1465425.jpg
 Keskusbulevardi alkaa satamasta ja päättyy tähän oikeuspalatsiin, jonka
 takana hetimiten on vankila. Tavallisesti jonoa kadulle asti. Nyt vain tuuli ujeltaa...

1465349.jpg
                           ja pari haamua hönkäilee vanhan kaupungin rajalla.

1465354.jpg
            Kaikki kadut ovat koko leveydeltään epävirallisia kävelykatuja, aina.

1465350.jpg
          Tolppia saa tähän aikaan pidellä kaikessa rauhassa, ei ketään tönimässä.

  
1465362.jpg
              
          Hohhoijaa mikä aavekaupunki. Kimppataksiinkaan ei riitä asiakkaita.
          Ei luulisi, että täällä nykyään asuu yli 600 000 immeistä.