1990610.jpg

Torstain toivotuissa penättiin suomalaista nuorallatanssia.  Ei syntynyt runoa eikä kuvaa. Narua kyllä löytyi ja sillä rivi tanssivia mekkoja, suomalaista vain näkymätön kantajansa.  Puhunkin sitten vain kotiasuista, koska niitähän siinä liehuu.

Näistä virityksistä käytetään nimeä kandora (gandura), tässä tapauksessa arkisia tehdasvalmisteisia halvimmasta päästä, joita siis käytetään kotona. Kandoroita  löytyy kaiken sorttisia, värisiä ja mallisia, paikkakunnittain erilaisia, arkisista erittäin juhlaviin, miehille ja naisille. Alun perin vaate ei ollut kummempi kuin perisuomalainen piikkopaita, hihaton, löysä tunika, mutta on sittemmin kasvanut pituuttakin.  Myös tunika+housut -yhdistelmää löytyy eripituisilla hihoilla ja punteilla.

Algeriassa on tapana vaihtaa vaatteita kun tullaan kotiin ja mikäs sen helpompaa kuin kiskaista mekko ylle.  Kolttusia löytyy vierasvaraksi asti, onhan vieraankin mukavampi  asettua rennosti taloksi.  Asettuvatkin, usein moneksi päiväksi. Kesähelteillä, vaikka muuten hyppelisin shortseissa, niin ovikellon soidessa mekko hulahtaa sekunnissa päälle suojaksi. Sääriähän ei sovi vieraille miehille näytellä ainakaan reisirajaan asti, nuppiluussa kulkee  siveyden raja.
Suomessa mekko kulkee matkassa minne ikinä menenkin, se on kevyt kotiasu kantaa mukana, vaikka monet ovat sitä yöpaidaksi luulleetkin.  Toki talven varalle on paksumpiakin oloasuja varastossa. Olen käyttänyt mukavia epävireisiä  kotivaatteita jo hamasta lapsuudesta lähtien enkä ymmärrä, miten ihmiset pystyvät kokkailemaan tai yli päätään toimittamaan mitään kotiaskareita yllään samat siistit vaatteet, joilla lähtevät ulos.  Minun vaatteeni suorastaan kutsuvat tahroja luokseen ja löysissäkin farkuissa puristuisin hengiltä ennen iltaa.  Melkein kadehdin niitä, jotka onnistuvat näyttämään aina yhtä huolitelluilta tuntematta oloaan tukalaksi, tai vaikka hyppäämään korkkareihin aamulla suoraan sängystä, kuten eräs ranskalaisvieraamme teki ( ja kipitteli niillä koko päivän alakerran väen harmiksi).

Mitenkäs se teiltä onnistuu? Paljastuksia odotellaan.