1182917.jpg


Tämä ei ole auringossa paahtunut autiomaa vaan hilseilevä  itkumuurimme, emmekä sure sen juurella temppelin hävittämistä vaan pikemminkin sen kasvamista. Muutama kymmenen vuotta sitten samainen moskeijan seinä rajoitti tonttiamme vain kolmen metrin korkeuteen. Keskikamarin ikkunasta voimme seurata pyhäisin moskeijan takapihalla puitten varjossa lauleskelevia pyhäkoululaisia. Sitten moskeija sai toisen kerroksen ja uuden pilviä hipovan tornin ja me voimme seurata ikkunastamme  vain seinämaalin rapistumista, puolitoista metriä riittää likinäköisellekin. Onneksi meillä on ikkunoita jokaiseen ilmansuuntaan.

No, muuriin olemme jo tottuneet. Se on ilmainen näkösuoja, varjostaa mukavasti ja toimii pohjana viiniköynnökselle, samoin kuin tikkataululle ja seinäpallollekin, rukoushetkien välillä tietenkin. Vaikeampi on tottua moskeijan kovaäänisiin, jotka ilmiselvästi kärsivät asennusongelmista. Suurella ulinalla ja rätinällä alkaa viisi kertaa vuorokaudessa kutsuhuuto, joka desibeleihinsä seonneena kuulostaa lähinnä mylvinnältä, ja johon korttelin koirat osallistuvat hiljaa myötätunnosta ulvoen. Kuulemme kolmen moskeijan kutsuhuudot, niin että vähempikin ääni riittäisi. Mutta ihan totta, siihenkin tottuu, eikä enää hypi aamuyöstä seinille.
Mihin  minä en totu on perjantain päivämessu. Yli tunnin ajan kovaäänisistä pauhaa kiihkeänkuuloinen saarna, imaamin ääni nousee ja laskee, kiihtyy välillä melkein huudoksi, välillä miellyttävästi lauletuksi koraanin luennaksi. Niin mukavalta  kuin se saattaakin kuulostaa moskeijan sisäpuolella, kovaääniseen mylvittynä se ei herätä minussa minkäänlaisia pyhiä tunteita. Perjantai onkin pitkän kärsimyksen päivä herkille korvilleni.

Moskeijamme kasvu on ymmärrettävissä väestönkasvun ja uusislamismin kasvun sivutuotteena. Uusia moskeijoita putkahtelee vähän väliä, jokaiseen kortteliin, pääkaupunkiin suunnitellaan jo maailman kolmanneksi suurinta kulttipaikkaa. Me vain toivomme, että Kairon tapaan moskeijat synkronisoitaisiin kutsumaan samaan aikaan. Ja että kovaäänisten käyttö rajoitettaisiin pelkkään kutsuun. Sanokaapa muslimimaissa asuvat miten teillä nämä toimii.  

PS. Moskeijan julkisivu on kyllä saanut uuden maalin,  sivuseinäthän eivät mitenkään ole julkisia...