Nyt on pakattu koira ja pakaasit ja kaasutetaan starttiviivalla. Mösjöölle kun ei viisumeita myönnetty  niin maailmamme supistuu oman maan rajojen sisään. Riittäähän sitä täälläkin näkemistä enemmän kuin jaksaa. Vrooom!

Körötellään etelään päin tasangon halki kohti Guelman kukkuloita. Minä rystyset valkoisina penkin reunoissa, ollaanhan yhdellä Algerian tappavimmista tieosuuksista, liikenneonnettomuustilastojen mukaan. Appeni täällä kerran koki ihmepelastumisen, aikana, jolloin turvavyöt vielä pölyttyivät toimettomina pitimissään.
Ja siinähän se mutka onkin, huikea pudotus rotkoon. Sinne lensi appiukon pick-up, appi itse ensin, pick-up vieri alempana hänen ylitseen. Selvisi katkenneella sääriluulla ja lonkkamurtumalla - ja tuli ihmeestä uskoon. Kuvittelen tapahtuman niin kuin se minulle on kerrottu, muistissani vielä hänen veriset vaateriekaleensa, ja ihmettelen minäkin  miten siitä on voinut hengissä selvitä.

Mutkittelemme Guelman kaupungin ohi ja käännymme sivutielle ensimmäiseen pysähdyspaikkaan, runsas tuhat metriä merenpinnasta, mittarissa 66 km. Olemme olleet täällä ennenkin, mutta näky on aina yhtä sykähdyttävä. Ja haju,  vahva rikin tuoksu saa koirankin aivastelemaan.

1288956963_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Kuva: Commons.wikimedia

Hammam Meskoutine, tai Challala, tai Debbagh, täällä vaihdellaan nimiä usein. Parikymmentä metriä korkea pystysuora vuorenseinämä höyryää edessämme. Kivettynyt putous pärskyttää tulikuumaa vettä vain kapeina noroina, loppu on illuusiota, valkoisena rönsyilevää kalkkikerrostumaa, eri väreissä hohtavia mineraaleja.
Katso TÄÄLTÄ miltä tuo näyttää huipulta, missä 12 kuumaa lähdettä pulputtaa Islannin geysirien jälkeen maailman kuuminta vettä, 97 asteista ollakseni tarkka.
Ja TÄSTÄ näet, mitä siellä voi tehdä muuta kuin keittää kananmunia (hyvin kypsyy, olemme kokeilleen).

Putouksesta käyteään myös nimeä Kirottujen putous. Asukkaiden mukaan nimi liittyy ylätasanteella sijaitsevaan outoon kivimuodostelmaan.

1288957393_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Kuva: Commons.wikimedia

Legendan mukaan ennen muinoin rikas ja mahtava ratsumies Sidi-Arzag oli rakastunut sisareensa Yamenahiin ja vastoin kaikkia lakeja vihitytti itsensä tällä tasanteella sisarensa kanssa. Paikalla oli hääpari, vihkituomari, kaksi todistajaa ja liuta lapsia. Muut heimolaiset kieltäytyivät osallistumasta häpeälliseen rikokseen ja poistuivat paikalta. Kun he seremonioiden jälkeen tulivat takaisin, oli hääväki kadonnut ja paikalle ilmestynyt tämä toppakiviryhmä. Ilman muuta oletettiin, että koko hääväki oli rangaistukseksi insestistä  jähmetetty kiveksi. Ihan selvästi he kaikki siinä ovatkin.

Hammam Meskoutine on nimensä mukaisesti myös kylpylä, tietenkin, ollut jo roomalaisten ajoista lähtien. Yksi monista Guelman seudulla. Mineraalipitoisista vesistä haetaan hoitoa moneen vaivaan. Myös appeni kävi täällä säännöllisesti, kunnes eräänä päivänä sai saunassa sydänkohtauksen ja menehtyi siihen.
Emme tarkoituksella seuranneet hänen jälkiään, mutta paikat tuovat muistoja mieleen. Samoja jälkiä jatkamme vielä seuraavassakin postauksessa - aikahan ei meillä ole sama kuin muualla, yksi päivä voi täällä  kestää hyvinkin monta päivää.

Ja hei, TÄÄLTÄ  pääset katsomaan, minne muut ovat matkanneet!


PS. Tästä tulee vähän pitkää luritusta ihan itsekkäistä syistä. Mutta sori vaan.