1408808.jpg    1408811.jpg

Tämän viherryksen nimi on tamahaqin kielellä turha, Ja turha se onkin, ainakin Algerian tuaregien mielestä, jotka käyttävät siitä myös arabiankielistä nimitystä kranka. Latinaksi vastaava nimitys on Calotropis procera ja erittäin myrkylliseksi luokiteltu.  Ranskalaiset kutsuvat sitä Sodoman omenapuuksi; omenanmuotoiset hedelmät sisältävät pumpulintapaista kuitua, joka kuivuessaan hajoaa tomuksi kuin Sodoman kaupunki. Legioonalaiset tyytyivät näkemäänsä ja ristivät sen kivespuuksi, arbre à couilles, vai kääntäisinkö sievästi  tuhkamunapuuksi.
Tuommoiseen karuun maahan olisi Luojan luullut istuttavan jonkun tuiki tähdellisen elintarvikkeen, mutta myrkkyä vaan tihkuu juuresta latvaan, edes termiiteille ei kelpaa. Nuolenkärkiä voi korkeintaan kastaa, jos on vihulaisia ammuskeltavana ja jousipyssy vielä hallinnassa. Kasvi erittää myrkyllistä  ’maitoa’, jonka tipalla tuaregit muuttavat maidon piimäksi, suuremmalla tipalla pääsee jo eroon piimänjuojastakin. Jotkut harvat taitajat osaavat käyttää kaikkia kasvinosia lääkkeenä monituisiin vaivoihin.

Toinen vielä turhempi laji on Marokon puolelta villiintymään  lähtenyt hamppu. Tämä kukerrus on viime vuosina vallannut hehtaarikaupalla keidastilaa, eläkevaaritkin ovat jo huomanneet sen tuottavuuden. Saa taatelit kuivua palmuihin kun hamppu jyllää.
Kysymyksessä ei tietenkään ole mikään suomalainen maatiaishamppu cannabis sativa vaan sen huumaava serkku alalajia indica. Viljely, myynti  ja käyttö on maassa kielletty, mutta suuri raha houkuttelee ja kansainvälinen mafia toteuttaa. Tuote menee enimmäkseen vientiin, mutta paikallisellekin nuorisolle sitä on riittänyt jo ongelmaksi asti.
Kasvista käytetään lehdet, emikukinnot ja hartsi, niistä saadaan aineita, jotka kulkevat nimillä kif, shit, hasis, marihuana…Valmistusmaissa niihin sekoitetaan mm.sellaisia lisäaineita kuin henna, parafiini, multa, rasva, kamelinpaska. Näistä ns. pehmohuumeista on Hollannissa kehitelty uusia muotoja kuten semm, arabiasta suomeksi myrkky, joka lähentelee jo kovien aineiden luokitusta, tehoero alkuperäiseen on sama kuin jos joisi kaljatölkillisen asemasta pullollisen viskiä. Huumaavien aineiden osuus tuotteissa vaihtelee siis muodosta ja laadusta riippuen 8-80% välillä. Tämä nyt vaan tiedoksi, kun suomalaisessakin netissä kiertää vetoomus kannabiksen laillistamiseksi Suomenmaassa. Kaikkeen sitä allekirjoituksia kerätäänkin. 

Kolmas turhuus voisi olla näiden ihanien, punaisina lepattavien  luonnonniittyjen muuttuminen tuottaviksi heroiinikentiksi. Papaver somniferum on sekin jo levinnyt Saharan keitaille.
Tässä tosin kukkii  tavallinen unikko, jonka siemeniä käytetään mm. leivän mausteena.

1428939.jpg

Kuva www.flickr.com/catmer