1156539.jpg

jos nyt jäi joltakin huomaamatta, kahden pienen turistimaan välissä. Algeriassa turismi on ollut jo 70-luvulta lähtien melkein extreme-laji, joka tänä päivänä soveltuu lähinnä Survival-seikkailijoille. Puhun  nyt yleisen suomalaisen mittapuun mukaan, jonka elintasoviivat ovat hyvin korkealla ja jolla mitattuna Välimeren pohjoinenkin puoli on jo melkoinen koettelemus. Turisteiksi en tietenkään laske niitä ulkomaalaisia, jotka ovat olleet täällä työn puolesta, niitähän kyllä on riittänyt ja näkyy riittävän edelleenkin. Raha kasvattaa kummasti sietokykyä.

Tämän piti nyt kuitenkin olla maantieteellinen alkupläjäys, jotta ymmärtäisitte olemisemme geopoliittisenkin puolen.  Kuten kaikki tietävät Algeriasta 80% on Saharaa, jossa hiekkaan piirretyt rajat liikkuvat tuulien mukana samaa tahtia kuin nomadit, kapinalliset ja salakuljettajatkin. Naapureista Marokko on ikuinen vihulainen, Länsi-Saharasta taistellaan edelleenkin, Libyan rajaa heiluttavat terroristiryhmät, Mauretanian, Malin ja Nigerin rajahiekkoja pöllyttävät paitsi kapinalliset tuaregit myös tuhannet laittomat maahanmuuttajat. Tunisia on Euroopan korvike. Sinne mennään viettämään lomaa jos halutaan olla rauhassa. Sekin naapurisopu on näennäistä, joskus vain on viisainta niellä ylpeytensä. Pohjoisessa on Välimeri, jonka rannalle yli 20 miljoonaa ihmistä on ahtautunut alle parin sadan kilometrin levyiselle kaistaleelle. Tunku on kova ja liikoja tipahtelee mereen vähän väliä, puksuttelevat sitten kohti pohjoista paratiisia, salaa tietenkin, sillä Schengenin pääovi on useimmilta suljettu.

Algeria sisältää melkein kaiken mikä maantieteellisesti mahdollista on, meren ja hiekkarannat, pohjoisen Atlas-vuoriston hiihtokeskuksineen, suolajärviä, kuumia lähteitä, tippukiviluolia, Saharan hiekka- ja kivierämaat ja sen vuoristoalueet kalliomaalauksineen ja ainutlaatuisine kuumaisemineen. Upeata nähtävää riittää. Turismin kannalta vahinko. Toisaalta maa on säilynyt massaturismin haitoilta ja elää vielä vahvasti omaa kulttuuriaan kolonialistisen perinnön ja satelliittikanavien vaikutuksesta huolimatta.   

Se siitä maantiedosta. Ei ole tarkoitus ryhtyä wikipediaksi, tietoa on jo netti pullollaan. Esimerkiksi tuosta linkistä näkee, mitä  yleisfaktaa CIA on julkaissut   
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ag.html