2142785.jpg

Saksanpähkinäpuumme (Juglans regia) tuotos marraskuulta.  Korjuutyö oli helppoa, sen kun vain ravisteli puuta ja melkein kaikki tipahteli alas itsekseen.  Loput kävi Mösjöö hakemassa, ketterästi hoitui sekin.  Sitten vain työvälineet esiin - aika alkukantaiset meillä - ja päästiin vaativamman työn alkuun. 

2142791.jpg
 
Melkoinen pähkinä, ennen kuin pääsee puremaan maailman makoisimmaksi sanottua pähkinää.

2142788.jpg
 
Pähkinä kuuluu algerialaiseen leivontaan yhtä varmasti kuin jauhotkin, melkein kaikissa kakkusissa on osana jotakin pähkinää tai mantelia tai niiden sekoitusta. Parhaimpiin ja kalleimpiin käytetään saksanpähkinää. Laitoin reseptisivulle yhden perinteisen nimenomaan algerialaisen leivoksen reseptin, helppo tehdä ja on maukas (ja makea). Tämä paikallinen m'khabez  löytyy klikkaamalla TÄSTÄ.

Meidän pähkinäpuustamme tuli sukukypsä vähän yli 10-vuotiaana ja nyt on jo muutaman vuoden ajan saatu nauttia oman puun herkuista – saadaan ehkä vielä seuraavat 70 vuotta. Vain niin vähän aikaa puu on hedelmällinen, vaikka voi elää 300-vuotiaaksi.
Pähkinäpuuta käytetään  täällä aika monipuolisesti vieläkin mm. värjäykseen ja lääkkeenä,  kuoren kappaleita myös hammasharjan ja –tahnan asemasta. Kun puu ei enää tuota, se päätyy huonekaluiksi, usein jo paljon aikaisemminkin.
Pähkinäpuu symbolisoi avioliittoa ja hedelmällisyyttä, mutta sillä on myös kuolettava vaikutus ympäristöönsä. Ehkä sen vuoksi sitä sanotaan myös Persephonen puuksi.

Kreikkalaisessa mytologiassa Zeuksen tytär Persephone oli kuolleitten valtakunnan kuningatar, jonka Hades oli kaapannut vaimokseen. Persephone alistui osaansa elämää ja kuolemaa tasapainottavana voimana; hän vietti 2/3 vuotta maan päällä ja  loput maan alla, jona aikana maanpäällinen luonto kuoli herätäkseen vasta keväällä Persephonen mukana uudelleen henkiin. Näin kreikkalaisessa mytologiassa selitetään talvikausi.

Pähkinäpuun kuolettava vaikutus johtuu myrkystä C10H6O3  elikä juglone, mikä lie suomeksi. Sitä erittyy puun (lajikkeesta riippuen) juuristosta ja lehdistä jonkun  verran eivätkä kaikki kasvit viihdy sen lähistöllä. Jotkut ihmiset saavat siitä päänsärkyä,  entisaikaan jotkut taas laittoivat pähkinöitä pipoonsa parantaakseen päänsärkyä. Paha pahan tappaa kai.
Maaseudun ihmiset sanovat, että sen läheisyys tekee hulluksi. Toisin sanoen uskovat, että juglone aiheuttaa puun alla istuskelevalle ihmiselle mielenterveydellisiä oireita.  Hmm, olenkin tässä  ihmetellyt…  Toisaalta siinä sanotaan olevan myös syöpää estäviä aineita, joten tulisikohan hyvä ja paha tasapainotettua.