...ne ei yllä korkeelle asti. Näin tuumasi Neljävee. Mummelilla on vähän samaa vikaa, kenkienkin kanssa puuttuu viisi senttiä. Aina ja joka paikassa. Varsinkin kaupassa. Ylähyllyltä ei saa tavaraa muuta kuin lainaamalla kanssa-asiakkaan käpälää.
- Anteeksi, mutta voisitteko ystävällisesti...
Jättijalkaiset kurkottelevat kuuliaisesti puolestani, vaikka  joskus näyttävätkin siltä kuin olisin pyytänyt purkamaan koko hyllyn. Kukaan ei sentään ole käskenyt hakemaan jakkaraa. Avuliaita ovat.
Suomessa kaikki on mitoitettu.. no hmm..enemmistön mittoihin, joihin en siis kuulu. Algeriassa olen tuntenut itseni jopa keskimittaa pidemmäksi. Hyllyt ovat sopivasti matalalla ainakin siellä missä itsepalvelu on sallittua. Yleensä ei tarvitse vaivautua, palvelu pelaa kuin vanhanajan sekatavarakaupassa kuuluukin, kauppias hoitaa kurkottelun.

Senteillä on enemmän arvoa kuin euroilla varsinkin  vaatekaupassa, missä on oltava sopivasti joko ohut pätkä tai tuhti pötkö. Välimuodoilla vaatteiden etsiminen on aarteenetsintää vastaava hupatus. Hupatus on aikaavievää huvittelua, josta hyvin pian kehittyy todellinen hapatus, sillä ilman jälkikäsittelyä vaatteesta ei suurtakaan iloa irroiteta. Onneksi näitäkin taitoja on elämässään joutunut kehittelemään. Miksikään muotifriikiksi ei näillä mitoilla kuitenkaan kehity.
Vaatetus on itsensä paljastamista, sanoi joku tuntematon mietiskelijä viisaudessaan. Varmasti totta, alastomuushan ei kerro ihmisestä paljoakaan, korkeintaan jotain iästä ja ruokailutottumuksista. Ihan mielelläni paljastaisin itsestäni enemmänkin, kunhan se ei vain olisi niin monimutkaista.    

Suomi-lomalla on siis yritetty shoppaillakin. Jos vaatekauppojen tarjonta on rajallista niin sama sääntö ei päde elektroniikkaan. Sentit saa vaihtaa  euroiksi ja ottaa mukaan nipun muitakin monimutkaisempia  tehoyksikköjä.  Onneksi jokaisessa suomalaisessa perheessä on vähintään yksi nörtti, joka hallitsee tämän viidakon polut. Sen seurauksena sormieni alla kiiltelee upoisen uusi läppäri, namunamu, mittatilaustyötä. Olin jo unohtanut, miltä tuntuu hyvin toimiva vekotus, puhumattakaan salamannopeista nettiyhteyksistä. Nautitaan kun vielä voi. Läppärin myöhempi kohtalo algerialaisessa tullissa säilyköön mysteeriinä.