(Edit peremmällä)

1492934.jpg    1492948.jpg


Paitsi että täkäläisiä merkkejä ei kovin usein uusita.

Ainakin sen, että lapsilla on kova kiire kouluun, laukut heiluen loikitaan kuin aropuput. Jos myöhästyy saa portilla kepistä mihin sattuu - ja se sattuu. Ruumiillinen kuritus on lievästi sallittua. Autoilijan sietää näitä pupuja varoa, sillä pienikin kolhaisu on aina autoilijan syy ja rangaistus on ankara. Sitä vartenhan näistä juuri varoitettiinkin. Sama pätee vaikkei olisi varoitettukaan.
Juoksemalla lapset myös pysyvät hyvin ketterinä ja hoikkina verrattuina suomalaisiin koululapsiin. Eikös vain keltaisessa merkissä tylleröt taaperra niin maar hillitysti, ei kiireen häivääkään näkyvissä.  Muistavat varmaan katsella ympärilleenkin, ensin sinne ja sitten tänne ja vielä kerrankin.
Havaita voi myös, että valkoisessa merkissä poika kiskoo perässään tyttöä, jonka takakeno ilmentää ilmi selviä jarruttelun merkkejä, mutta moksisko poju siitä, antaa palaa. Keltaisessa merkissä puolestaan tyttö pitää poikaa tiukassa otteessa. Sormet varmasti rutussa pikkuisella, mutta ihmeen siivosti ja jopa innokkaan näköisenä silti seuraa perässä.

Niin, että voiko tästä nyt johdatella päätelmiä mahdollisista kulttuurieroista, tai ehkä peräti sukupuoliroolien esikasvatuksesta?

Vertailun vuoksi poimin netistä muittenkin kulttuurien versioita
 
1492935.jpg1492940.jpg 1492945.jpg1492942.jpg
       USA                      Irlanti                      UK                        Ranska

ja tein seuraavia havaintoja:
-    amerikkalaislapset ovat jättikokoa, poika ihan selvästi tönii tyttöä edellään
-    irlantilaiset vetkuttelevat rinnakkain,  poika jopa estää tyttöä karkaamasta
-    englantilaiset harppovat väärään suuntaan, tyttö tiukasti ruorissa, mikä veto!
-    ranskalaispojat ovat isopäisiä machoja hekin,  tyttö yrittää pysyä perässä,
     nopeampia kuin suomalaiset.
    
Mutta kukaan ei voita vauhdissa algerialaisia, koulukuri kasvattaa siivet.
Näin treenataan tulevia huippumailereita, that's it!

Tämä onkin niin mielenkiintoista, että merkkejä saa lähettää  sähköpostiini enemmänkin (kipikipi vaan kaikki). Tässä esimerkiksi  israelilainen versio (kiitos S.):

1494263.jpg Kuten näkyy melkoista matalakiitoa mennään, ikuinen juoksukilpailu arabien kanssa ehkä, vaikka jalka ei yhtä ketterästi nousekaan, tiedonhaluisia pienestä pitäen, ripirinnan kumpikin.Onko näillä liinat päässä vai muutenko ovat pitkäkalloisempia?  Inkivääri löysi vastauksen: juoksevat tukka putkella.

1495877.jpg Entäs sitten tunisialaiset? Klikkaa kuvaa niin näet, miten julmetun pitkäkätisiä ovat, ihan luotu halaajiksi.Selvää ranskalaista protektoraattikulttuuria vieläkin havaittavissa. Lapset kyllä ovat itsenäistymisensä jälkeen hoikistuneet, ehkä vikkelämpiä kuin ranskalaiset. (Kiitos kuvasta Marita.)

Italiassa muuten on sama merkki kuin meilläkin, lapset yhtä villikkoja. Tämä selittyy yhteisellä historialla;  puolitoista vuosisataa sitten italialaiset puksuttelivat meren yli kolonisoimaan tätä rantaa, Annabaakin,  nykyään algerian boat people puksuttelee sinne, vuoroin vieraissa. Ei ihme jos lapsissakin on paljon yhteistä. Italian merkistä on Arkitehti  kirjoittanut blogissaan enemmänkin mielenkiintoista asiaa (kipikipi klikkailemaan).