1526948.jpg 

Tämmöinen otuksensilmä   löytyy Saharasta. Joskus kolme miljoonaa vuotta sitten taivaalla lennellyt meteori päätti muuttua  meteoriitiksi ja iskeytyi Talemzanen kivikkoon kaivaen 55 m syvän ja 1,75 km leveän kuopan, Maâdnan kraaterin, joka virallisesti löydettiin vasta 1928.
Näitä meteoriittien jälkiä löytyy Algerian Saharasta kolme muutakin:
-    Tin Bider, halkaisijaltaan 6 km
-    Ouarkziz, halkaisijaltaa 3,5 km
-    Amguid, 450 m halkaisija ja syvyyttä 65 m (alla)

1526947.jpg
                              (Kuvat: (algeriaspace)

Maahan iskeytynyt meteoriitti tai sen palanen tietenkin uppoaa syvälle ja katoaa sen siliän tien. Vasta muutaman sadan vuoden päästä eroosio on tehnyt tehtävänsä ja kivet alkavat ponnahdella maan pinnalle. Näitä meteoriittikeräilijöiden suosimia alueita kutsutaan nimeltä strewnfields. Yksi Algerian antoisimmista meteoriittiapajista on Acfer-ylängön kivierämaa (reg) eteläisessä Saharassa. Impaktialue muistuttaa isokokoista sorakenttää 30km x 120 km, josta meteoriitin löytää helpommin kuin neulan heinäsuovasta, se on yleensä mustempi kuin muut kivet.

1526946.jpg
                             (Kuva:http://www.saharamet.com/desert/photos/photos.html)

Tuosta linkistä pääsee ihailemaan lähemmin  myös muita upeita Sahara-kuvia, ja jos meteoriitin metsästys kiinnostaa niin ohjeet siihenkin löytyvät (englanniksi).

Minä taidan valmistella toivomuslistaa ensi yöksi, silloin nimittäin lentelevät meteorit pohjoisella taivaalla, kun Halleyn komeetan jälkeläiset, eta-akvaridit parveilevat. Näitä hienosti  tähdenlennoiksi sanottuja avaruushitusten liikahduksia pitäisi näkyä  noin 60 tunnissa, joten listani saisi olla piiiitkä. Säätyttöni kyllä on käyttänyt öisin pilvipeittoa, joten voipi jäädä toiveet toteutumatta. Päivän lehdessäkin oli tiedote, että tähdenlennoille lähetetyt toiveet eivät ole tieteellisesti päteviä. Ihan totta! Miksi niiden piti mennä tuhrimaan puhdas lapsenuskoni!