3458925421_c92151847e_b.jpg

Algeriassa on Välimeren rannikkoa 1280 km ja suurin osa väestöstä ahtautunut kapealle kaistaleelle sinisen meren tuntumaan. Luulisi, että olisivat hyvinkin merta kyntävää väkeä, mutta ei. Rannikot ovat aina olleet vuoroon kenenkin valloittajan hallussa ja oma väki on tyytynyt enimmäkseen paimentamaan lampaita sisämaassa. Kalastus on tähän asti ollut vain pienen kansanosan harrastus.
Viime vuosina valtio on yrittänyt panostaa tähänkin pienelinkeinoon ja alusten lukumäärä on huomattavasti lisääntynyt. Aluksen hankkiminen ei tosin yksin riitä elinkeinon harjoittamiseen, mutta säästän teidät sisäpiirin ongelmilta.

1240250363_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Annabassa noin 3000 henkeä saa elantonsa kalastuksesta. 38 troolaria, 119 sardiinipurkkia ja 293 pikkuvenhettä tuottaa minimaalisen vähän verrattuina kylänkokoisiin tehdaslaivoihin, jotka Välimerta tyhjentävät, jopa aluevesirajoja loukaten. Kuvassa rivi 20-30 -metrisiä troolareita, jotka  joutuvat käymään huollossa  Tunisian puolella, tarpeeksi isoa telakkaa kun ei ole omassa satamassa.

3459734074_17f84e4dc5_b.jpg

Saaliin purku lopuillaan. Aluksen kapteeni vahtii toimenpidettä. Oranssipaitainen pikkumies, 12-vee, tulee joka ilta satamaan odottamaan alusten saapumista ja pestautuu oma-aloitteisesti apumieheksi, purkaukseen ja siivoukseen, kaikenlaisiin pikkuhommiin, joista kalastajat hänelle maksavat. Ansioillaan hän elättää koko perheensä, työkyvytön isä tyytyy kuskaamaan hänet mopollaan satamaan.  Pärjäävä kaveri.

3458922327_e775cce9d7_b.jpg

Kun lasti on purettu on vuorossa verkkojen tarkistus ja korjaus. Verkonkorjaajat odottavat hekin pestiä,  pyynnöstä tekevät vaikka uuden verkon alkutekijöistä lähtien. Ostin heiltä verkkokeinun, ison kalan silmukoilla, pitäisi kestää minuakin.

3460230506_62ba58ba19_o.jpg

Satamassa kalat joko myydään huutamalla jälleenmyyjille tai kuljetetaan myyntiin sisämaahan. Vain pieni osa menee vientiin, lähinnä rapuja Espanjaan ja Italiaan. Viimeisenä portaana on kuluttajan vatsa, johon voi valita täytettä vaikka ravintolan kalavaunusta. Miksiköhän tuntuu siltä, että kuvaan aina tuota samaa vaunua...