3477056096_28712da347_b.jpg

Ikuisten metsämaisemien sijasta ajattelin esitellä välillä paikallista rakennustaidetta. Tämän kadun päässä on Annaban tavoitelluin rakennus, josta on käyty kiistaa jo vuosikymmeniä. Arvata saattaa, että kysymyksessä on yksi kaupungin kalleimpiin kuuluva asuinkortteli,  sopivasti lähellä keskikaupunkia ja merta. Tontinpaikoista on huutava pula ja tämä 800 neliön tontti olisi suoranainen lottovoitto, ottaen huomioon, että normaali tonttikoko kaupunkialueella on alle 300 neliötä.

3477056912_9de80eeaee_b.jpg

Château Gassiot on varmaan joskus ansainnut linna-nimensä.  Sen omisti siirtomaavallan aikana ranskalainen maanomistajaperhe Gassiot, ilmeisen merkittäviä ihmisiä, koska ovat jättäneet nimensä kokonaiselle korttelille ja vielä yhdelle hiekkarannallekin. Talo on rakennettu 1800-luvun lopulla, itsenäisyydestä lähtien se on ollut valtion omaisuutta.  Kuvat on näpätty auton ikkunasta, mikä ei suinkaan niiden laatua paranna, mutta klikatkaa isommaksi, se kannattaa.

3476249675_8852c71f54_b.jpg

Toiselta suunnalta näyttää tältä. Ei siis ole mitenkään autio. Koko hökötyksessä piharakennuksineen asuu noin sadan hengen kommuuni. Jo parikymmentä vuotta sitten edelliset 40 perhettä siirrettiin turvallisuussyistä kaupungin kerrostaloasuntoihin. Sittemmin uudet asukkaat valtasivat tilat ja odottavat vuorostaan siirtoa. Muutama vuosi sitten kattokerros romahti  ja raunioista kaivettiin esiin yksi perhe, hengissä kuin ihmeen kaupalla. Näitä raunioitten valtaajia saapuu maalta kaupunkiin jatkuvasti jonottamaan valtion rahoittamia asuntoja.
Nyt riidellään  talotontin osto-oikeudesta ylemmissä vaikuttajapiireissä.  Ensin pitää kuitenkin saada asukkaat häädettyä, ja toivottavasti asutettua muualle kuin kadulle.  Joku kaupungin rahakas ja vallakas saa sitten puoli-ilmaisen tontinpaikan, purkaa rotiskon ja rakentaa vähän hienomman palatsin tilalle. Viiden kerroksen laatikon, niin kuin täällä on tapana.
Vanha rakennuskanta on häviämässä nopeaa vauhtia, rapistuu huollon puutteessa tai puretaan surutta pois suuremman jaloista. Todella vahinko.