1412041.jpg

Huomasin juuri, että omistan tämmöisen määrän museotavaraa. Löytyi kun siivottiin varastoja eikä kukaan sukulainen huolinut. Kokonainen historiallinen kylpysetti, joka ennen vanhaan kuului jokaisen morsiamen kapioihin. Keskellä oleva pesuvati ja pannu vastaavat suomalaista emalivatia kannuineen. Täkäläisessä pesuvadissa pidettiin käyttöjen välillä kantta, jonka päälle pannu laitettiin, oli silleen näyttävämmän näköinen. Pannuja piti ehdottomasti olla kaksi, iso ja pieni, ja niihin laitettiin tuoksuvilla kukilla hajustettua vettä. Reunimmaiset pytyt (mahbes) vastaavat ämpäreitä vesikauhoineen. Pikkukippo (tassa) ja karhea pesukinnas (kassa) ovat käytössä nykyäänkin, samoin kuin futa, kankainen lannevaate, jota käytetään yleisissä saunoissa (hammam) intiimipaikkojen peittona. Häveliäisyyttä naistenkin kesken.
Hups, kuvasta unohtui vielä yksi pieni pytykkä, jonka nimeä en tiedä.

1412040.jpg

Tässä kolmiosaisessa pöntössä kuskattiin sellaisia elintärkeitä aineita kuin musta saippua, savipulveri (tfal), ja karvanpoistoaine, jokainen omassa lokerossaan. Lokerot kiinnittyvät tosiinsa metallihakasilla, jolloin niistä tulee helposti kannettava paketti.
Tfal on Atlas-vuoristosta kaivettua savimaata, jota myydään luonnonmuodossa pulverina tai tablettina. Puhdistettuun versioon on lisätty mukaan tuoksuvia kuivakukkia. Veteen sekoitettuna muuttuu savivelliksi, joka uskomatonta kyllä syväpuhdistaa ihohuokosia myöten, kirkastaa ihoa ja tekee hiuksistakin pehmeät ja kiiltävät. Se on edelleenkin 'must' viikottaisilla hammam-käynneillä.
Musta saippua on suolassa ja lipeässä marinoidusta oliivimurskasta valmistettua saippuapastaa. Iholle ihme, sanovat.
Karvanpoistoaine on kautta aikojen valmistettu itse sokerista ja sitruunamehusta. Pari kourallista sokeria ja puoli lasillista vettä kiehautetaan muutamassa minuutissa karamelliksi, lisätään muutama tippa sitruunamehua ja pari ruokalusikallista hunajaa. Keitoksen annetaan jäähtyä tai kipataan  kylmään veteen kuin uudenvuoden tina ja siedettävän lämpimänä  muovaillaan pehmeäksi palloksi. Levitetään annospaloina mahdollisimman ohueksi kerrokseksi vastakarvaan ja kiskaistaan myötäkarvaan. Auts!  Tekniikkalaji, mutta iho pysyy sileänä monta viikkoa. Jos vielä jatkan, niin pitää vaihtaa blogin nimeksi Natural Beauty.
Nyt kun Fatiman saunakamppeet on kasassa niin seuraavaksi voidaankin lähteä heittämään löylyä.