Viime aikojen läkähdyttävät aamut ovat alkaneet näin:

1825341.jpg

                              väkelletään eväät ja lähdetään matkaan

1825339.jpg
                                                     ylös ja alas
1825340.jpg
                               vasemmalle ja oikealle, kiikarissa ranta
1825343.jpg
                                    parkkipaikalla on mukavasti tilaa
                                       kaikenlaisille kulkuneuvoille
1825342.jpg

                    Päivät lipsuvat ohi ihan huomaamatta auringonlaskuun asti.
1825344.jpg

Tässä ei tosin laskeudu aurinko vaan savupilvi. Kesken parhaimman lekottelun pöllähti rantahiekka yhtäkkiä ilmaan polttavan tuulenpuuskan nostamana.  Nopsaälyiset ehtivät autoillensa ennen kuin savu alkoi laskeutua vuorilta alas. Nokka kohti kotia mahdollisimman nopeasti ja vuorten yli vielä kun se oli mahdollista. Melkoinen ryysis kapealla tiellä, kukaan ei halunnut jäädä rannalle saarroksiin. Liekit roihusivat kauempana, mutta lähes neljänkymmenen asteen helteeseen lisättynä paloalueelta puhaltava tuuli oli mielettömän kuuma. En ole semmoistakaan ennen kokenut. Kuumuus ylti kaupunkiin asti ja tuhkaa leijaili kymmenien kilometrien päähän. Kipi kipi kotia – vain toteamaan että ilmastointilaitteet olivat tehneet lakon  (sensuroitua sanastoa).

Tutkimme paraillaan kastepistelämpötilan vaikutusta ihmisen oloon (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kastepiste). Dew point. Se löytyy sivupalkista säätytön alapuolelta klikkaamalla auringonnousua. Viiden vuorokauden sää ja kaikki muu tarpeellinen tarpeeton tähtitaivasta myöten. Ja dew point, jonka merkitystä en ennen tiennytkään. Nyt tiedän:

"Jos kastepiste on niinkin suuri kuin 15–20 °C, tulee useimmille ihmisille tukala olo, ja yli 21 °C on jo ankaran painostava.
20 °C Ankaran painostava
18 °C Tukala
16 °C Kostea
13 °C Mukava
10 °C Virkistävä

Jos kastepistelämpötila on yli 10 °C, on kosteutta riittävästi ukkosen synnylle, ja yhä korkeampi lisää ukkosta."

Kuulun niihin useimpiin,  joille varsinkin 25 °C kasteposteessä tulee äärettömän tukala olo. Dew pointilla on vaikutusta myös ilmastointilaitteisiin, tiedän nyt senkin. Tieto riittää, yhteyden ymmärtäminen kuuluu tekniselle tuelle.  Ja helpotus! Tänään pisteet romahtivat ja pisaroidaan vasta 14 asteessa.  Parin päivän hengähdystauko luvassa.