1292519851_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Islamilaisen kalenterin vuoden 1432 kymmenes päivä eli Ashura on tänään. Shiia-muslimit viettävät sitä surun päivänä, vähän kuin Suomessa pyhäinpäivää, kuolleiden muistoksi,  täkäläiset sunna-muslimit enemmänkin lasten juhlana, johon aikaisemmin liittyi perinteistä karnevaalihumua halloweenin tapaan. Uskonto on puhdistanut senkin juhlan lähes tyystin ja nykyään monet viettävät sitä vain parin päivän paastolla. Palkallinen vapaapäivä joka tapauksessa ainakin Algeriassa.

Meikä vain katseli ikkunasta miten rakeet piiskasivat vauhdilla puutarhaa ja riipivät puista lehtiä. Paljastui vielä muutama mandariinikin lehtien alta, luulin jo kaikki syöneeni.
Siperia hönkäilee tänne asti. Päivälämpötila +6, yöllä mennään jo lähelle nollaa. Sataa vuoroin vettä ja vuoroin rakeita. Eipä ole aikoihin näin kylmä ollut, ei meinaa enää villapaita sisälläkään riittää. Koko keskiosa pohjoisaluetta  on lumen vallassa, meilläkin kukkulat valkoisena. Mutta taitaa tänä vuonna jäädä lumiukko bongaamatta, sillä Range-pappakin alkoi kylmässä yskähdellä ja kieltäytyi yhteistyöstä. No eipä sen puoleen tuonne kauheasti mieli teekään.

Tämän jälkeen lasketaankin sitten taas vesivahinkoja, maanvyörymiä, sortuneita taloja, liikenteen uhreja, häkämyrkytykseen kuolleita..  Tyytyväisiä ovat vain maanviljelijät, on juuri sopiva hetki sateiden ja lumen tulla, kuulemma.